Narin Güran cinayeti iddianamesi tamamlandı; cinayetin nedeni belirlenemedi

Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesindeki Tavşantepe köyünde 21 Ağustos’ta kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı.

İddianamede tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar hakkında, "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ancak cinayetin neden işlendiği belirlenemedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, üç savcı tarafından sürdürülen soruşturmada hazırlanan 14 sayfalık iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Narin’in kaybolması ve cesedinin bulunması sürecindeki birçok detaya yer verilen iddianamede, ilk başlarda kayıp çocuk vakası olarak kayıtlara geçen olayın, daha sonra cinayet olabileceğine karar verildiği belirtildi.

Savcılar bunun nedenini iddianamede, “Kolluk birimlerinin saha çalışmaları esnasında yukarıda ifade edilen hususların tespit edilmesi, aile bireylerinin alınan ifadelerinde Narin Güran'ın kaybolduğu ve son görüldüğü saatlere ilişkin çok sayıda çelişkili beyanların bulunması, jandarma tarafından anlık olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilen gelişmeler dikkate alınarak olayın kayıp çocuk vakası olmayıp aile tarafından gerçekleştirilen bir cinayet olabileceği hususunda jandarmaya talimat verildiği ve çalışmaların bu yönde genişletildi” şeklinde belirtti.

İddianamede, cinayetin organize şekilde saklandığı öne sürüldü. Savcılık bu iddiasını “Kolluk birimlerince yapılan araştırmalarda Narin Güran'ın ikamet ettiği köyde bulunanların çok büyük bir kısmının akraba olması, son görüldüğü yerin evine çok yakın mesafede olması, yapılan kamera ve plaka tespit çalışmalarında olay mahalline yabancı kişi ya da araç girişinin bulunmaması hususları da dikkate alındığında olayın aile içerisinde gerçekleştiği ve aile tarafından organize biçimde saklanılmaya çalışıldığı kanaati oluştu” sözleriyle iddianamede yer aldı.

İlgili Haberler Van’da 18 gündür kayıp olan Rojin Kabaiş’in cesedi bulundu

Anne ağzından kaçırdı

İddianamede yer alan detaylardan biri de arama devam ederken anne Yüksel Baran ve jandarma arasında geçen bir konuşma oldu. Annenin kızının öldüğünden adeta emin olduğu vurgulanan iddianamede şu bilgilere yer verildi:

“Çalışmaların devam ettiği 2 Eylül'de Narin'in annesi olan Yüksel Güran ile kadın jandarma personeli arasında geçen diyalogda anneye kızının bulunabilmesi amacıyla verebileceği bilgiler var ise bildirmesinin faydalı olacağı telkini üzerine yapılan gözlemlerde henüz Narin bulunamamış olmasına rağmen kızının öldüğünden adeta emin olduğu, kızının durumuna üzülmekle birlikte oğlu Enes'i koruma çabası içinde olduğu, tedirgin davranışlar sergilediği ve 'Narin'in bulunmasını istiyorum, oğlum Enes için ne yapabilirim?' şeklinde söylemlerde bulunduğu tutanak altına alınmıştır."

Mezarlıkta yapılan aramaya da değinilen iddianamede, yeraltı görüntüleme cihazı ile nispeten yeni kazılmış görünen ve yeni tarihli 13 mezarda şüphe üzerine tarama yapıldığı ancak herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığı belirtildi.

Kadınlar neden tartıştı?

Kamuoyuna yansımayan bir tartışma da iddianamede yer aldı. Narin’in cesedinin bulunduğu gün, evinin olduğu bölgede kadınlar arasında yaşanan bir tartışma iddianameye şöyle yansıdı:

"Melike Güran'ın topluluğa hitaben 'Biz bir şey yapmadık' dediği, Maşallah Güran'ın, karşısında Salim Güran’ın eşi olan Melek Güran bulunduğu esnada 'Herkes her şeyi biliyor, beni konuşturmayın' şeklinde bağırdığı, Birsen Güran'ın Narin'in annesi Yüksel Güran'a hitaben 'Biz mi yaptık sanki üzerimize geliyorsunuz' şeklinde bağırdığı, Remziye Çabaş ve Yasemin Gül'ün ise 'Doğruyu konuşsaydınız bu aşamaya gelmezdi' şeklinde bağırdığı, Nesrin Güran'ın da Narin'in annesi Yüksel Güran'a doğru bağırdığı tespit edilerek, tutanak altına alındı."

Narin nasıl öldürüldü?

İddianamede yer alan bilgilerde HTS ve baz istasyonu kayıtlarına göre olay anında şüphelilerin aynı evde olduğu tespit edildi.

Narin’in bu sırada boğularak öldürüldüğü iddia edilen iddianamede, "Dosya kapsamında bulunan HTS analiz raporları, dar alan baz çalışmasına ilişkin bilirkişi raporu dikkate alındığında tüm şüphelilerinin ikamette bulunduğunun net bir biçimde ortaya konulması, zaman ve mekan birliği içerisinde olan şüphelilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde iştirak iradesiyle hareket ederek öldürme eylemi üzerinde ortak hakimiyet kurarak belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran'ı boğmak suretiyle öldürdükleri ve üzerlerine atılı suçu müşterek fail olarak işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğu kanaatine varılmıştır" bilgilerine yer verildi.

İlgili Haberler Narin Güran cinayetinin çözülmesi için TÜBİTAK devrede

Aile üyeleri sık sık toplantı yapmış

İddianamede, köyde jandarmanın tarafından yürütülen devriye faaliyetleri sırasında aile üyelerinin sık sık toplantı yaptığının belirlendiği belirtildi. Haklarında ayrıca soruşturma yürütülen Erhan ve Barış Güran'ın ikametlerine olaydan sonra güvenlik kamerası taktıklarının tespit edildiği belirtilen iddianamede, TÜBİTAK’a gönderilen bu kameralara ait verilerin “soruşturmaya yön verebilecek nitelikte olmadığının tespit edildiği” ifade edildi.

“Belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran'ı öldürdüler”
İddianamede “Narin neden öldürüldü?” sorusu yanıtsız kaldı.
İddianamenin değerlendirme ve sonuç kısmında şüphelilerin olayın ortaya çıkmasını engellediği vurgulanarak, "Dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde izah olunan ve çelişkileriyle ortaya konulan sebeplerle şüpheliler, soruşturmanın en başından itibaren çelişkili, hayatın olağan akışına aykırı, toplum düzeninin ve aile yaşantısının getirdiği genel kurallar ve teamüllere aykırı tutum ve davranışlar içerisinde olmuşlardır” görüşlerine yer verildi. İddianamenin son bölümünde şu bilgiler yer aldı:

“Tüm şüphelilerin ikamette bulunduğunun net bir biçimde ortaya konulması karşısında zaman ve mekân birliği içerisinde olan şüphelilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde iştirak iradesiyle hareket ederek, öldürme eylemi üzerinde ortak hakimiyet kurarak belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran'ı boğmak suretiyle öldürdükleri ve üzerlerine atılı suçu müşterek fail olarak işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğu kanaatine varıldığı anlaşılmıştır.”

Savcılık, tutuklu şüpheliler amca Salim Güran, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve Nevzat Bahtiyar'ın, "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.

Savcılık ayrıca diğer şüphelilerin soruşturmalarının sürmesi nedeniyle, dosyalarının ayrılmasına karar verdi. Mahkeme iddianameyi kabul etmesi halinde yargılama aşamasına geçilecek. Eğer mahkeme iddianamede eksiklik tespit ederse, düzeltilmesi için savcılığa geri gönderebilir.

İlgili Haberler Narin Güran’ı gömdüğünü itiraf eden N.B. üçüncü kez ifade değiştirdi: “Narin’i, annesiyle ilişkisini gördüğü için amcası öldürdü”