Musul’u IŞİD militanlarından geri almak üzere başlatılan operasyon devam ederken, Suriyeli kaynaklara göre, Irak’ta sıkışan militan örgüt için Suriye’deki ikmal yolları daha da önem kazandı. “Smart News” adlı bir Suriye haber ajansına göre sebze, şeker, un, pirinç ve başka önemli ürünlerle dolu en az 15 kamyon, geçen hafta, Rakka’dan Musul’a hareket etti.
Musul’a yönelik saldırı üç koldan sürüyor. Ancak, Irak’taki IŞİD savaşçıları hala batıdaki çöl üzerinden Suriye’ye geçebiliyor. Bu alan, Irak ve Kürt kuvvetlerinin denetim altına alabileceğinden çok daha geniş.
Suriyeli ekonomist Tammam Baroudi, “Suriye’nin doğusunda IŞİD’in elinde bulunan alanların en verimli topraklar” olduğunu söylüyor. Musul operasyonu başlayana kadar, IŞİD genelde kenti işlevsel durumda tutabilmek için Irak karaborsasına güveniyordu.
IŞİD şimdiyse Musul’u ayakta tutabilmek için gözlerini savaşın harabeye çevirdiği Suriye’ye yöneltti. Baroudi, “Fırat çevresindeki Deyrizor ve IŞİD’in fiili başkenti Rakka gibi şehirler tahıl ve sebze gibi ürünler açısından çok zengin alanlar. Bu bölgeler şimdi IŞİD için olduğu gibi, geçmişte de Suriye rejim için gıda ve yemek kaynağıydılar” seklinde konuştu.
Musul saldırısı ikinci haftasına girerken IŞİD’in ekonomik olarak kentte hala ayakta durabildiği görülüyor. Ancak, askeri yetkililer bu durumun fazla uzun süreceğine inanmadıklarını belirterek, IŞİD’in ikmal seçeneklerinin tükeneceğini ifade ediyorlar.
Peşmerge Komutanı General Sime Usali, Musul’un gelecek iki hafta içinde tam bir kuşatma altına gireceğini ve IŞİD’in bunu bildiğini kaydetti. Usali, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “IŞİD denetimi altındaki başka bölgelere hala ulaşabiliyor. Bu şekilde de Musul’a ikmal yapabiliyorlar. Fakat yakında bu ikmal yolları da kesilecek,” diye konuştu.