Mursi'nin Devrilmesine Tepkiler Farklı

Your browser doesn’t support HTML5

Mısır’da ordunun demokratik yoldan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesi zaten karışıklık içindeki Ortadoğuda gerginliği arttırdı
Mısır’da İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesi medyada ön plana çıkınca Suriye’deki kanlı iç savaş son günlerde manşetlerden indi.

Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü Başkanı Michael Clarke, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın Mısır krizini propaganda aracı olarak kullandığını söylüyor: “Esat, ‘İşte bakın bu olay dediklerimi kanıtlıyor. Ben laik bir devlet başkanıyım. Humus ve Halep’in bazı bölgelerini kontrol eden bu gibi dinci çılgınlara meydanı bırakırsanız olacağı budur” diyor.”

Londra’daki Chatham House adlı siyasi araştırma kurumunda görevli Nedim Şehadi’ye göre, bu iddia Esad’ın işine yaramayacak: “Bu Esat için iki uçlu bir değnek. Çünkü eğer İslamcılar güçlerini kaybediyorsa Esad’ın kendisinin tek alternatif olduğu yolundaki ana mesajı da zayıflar.”

Libya’da ayaklanmalar 2011’de Muammer Kaddafi’yi iktidardan indirdi. Şimdi Müslüman Kardeşler’in Adalet ve İmar Partisi parlamentoda en güçlü blok. Ancak bağımsız olan Başbakan Ali Zeydan Kahire’deki olaylara ihtiyatlı yaklaşıyor: “Siyasi tercihler yapma hakkı Mısır halkına aittir. Neyi seçerlerse biz onu destekleriz.”

Michael Clarke Libya’yı barışcı demokrasi yolundan ayırmaya çalışan silahlı milislere karşı savaşın devam ettiğini söylüyor: “Devrim tekerleği dönmeye devam edecek. Mısır’da ikinci devrim oluyor. Libya da ikinci devrime sahne oluyor. Ortadoğu’nun diğer yerlerinde de bunun yaşanması kaçınılmaz.”

Tunus’taki Ennahda Partisi Müslüman Kardeşler’in müttefiki. Ancak parti yetkilileri Tunus anayasasının partilerüstü komisyonlar tarafından hazırlanması yolunda varılan görüşbirliğinin büyük destek kazandığını söylüyor.

Türkiye Mısır ordusunu en çok eleştiren ülkeler arasında. Uzmanlara göre iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, Mursi’nin devrilmesiyle İslamcı bir müttefikini kaybetti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu konuda kesin konuştu: “Demkratik seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır ordusunun giriştiği darbe sonucu devrildi.”

Michael Clarke buna karşı Suudi Arabistan ve Ürdün dahil Arap ülkelerinin Kahire’deki gelişmeleri memnunlukla karşıladığını vurguluyor: “Mursi’nin devrilmesini görmekten memnun kaldıklarını saklama ihtiyacı duymadılar. Bu gelişme Mursi hükümetini destekleyen ve oldukça para akıtan Katar için kötü oldu.”

Nedim Şehadi’ye göre bölgesel güç mücadelesi devam ederken İsrail olayları yakından izliyor: “Mısır’da ordu iktidarı ele geçirdi. Ordu kendisini iktidarda tutmak için Arap-İsrail uyuşmazlığını sömürmekte ustadır. İsrail’in bundan da kaygı duyması gerekir.”

Uzmanlar İsrail’in tehdit olarak bir gördüğü bir gelişmeye karşı girişeceği tek yanlı bir hareketin zaten sorunlu olan bölgeyi tümüyle karıştırabileceği uyarısında bulunuyor.