Münih Saldırısında 3 Türk Öldü Almanya Alarmda

Almanya'nın en büyük üçüncü kenti olan Münih'te Cuma akşamı yaşanan silahlı saldırı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hayatını kaybedenler arasında üç Türk vatandaşı olduğunu açıkladı.

Çavuşoğlu, 15 yaşındaki Can Leyla ve Selçuk Kılıç isimli iki gençle 45 yaşındaki Sevda Dağ'ın saldırıda hayatını kaybettiğini söyledi.

Saldırıyı, 18 yaşında İran asıllı bir Alman vatandaşının tek başına başına düzenlediği açıklandı. Saldırganın isminin Ali Sonboly olduğu öğrenildi. 1972 Yaz Olimpiyatları’nın yapıldığı Münih Olimpiyat Köyü’ne yakın bir alışveriş merkezini kana bulayan saldırganın tek başına hareket ettiği, 9 kişiyi öldürdüğü ve 3'ü ağır toplam 27 kişiyi yaraladığı, ardından da intihar ettiği açıklandı.

Merkel kriz toplantısı düzenledi

Saldırı sonrasında dün çıktığı yaz tatilini yarıda keserek Berlin’e dönen Başbakan Angela Merkel Federal Güvenlik Konseyi’ni kriz toplantısına çağırdı. Güvenlik önlemlerin ele alındığı konsey toplantısı sonrasında kısa bir basın açıklaması yapan Merkel, kurbanların yakınlarına başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Son günlerde önce Fransa’da Nice, ardından Almanya’da Würzburg’da yaşanan saldırıları anımsatan Merkel, insanların kalabalık yerlere gitmeye korkar hale gelmesini kabul edilemez bir durum olarak tanımladı. Güvenlik birimlerinin ve polisin aldığı önlemleri öven başbakan, şiddet ve teröre karşı uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Merkel, Münih’teki saldırının tüm detaylarını ve Salı günü Würzburg’daki saldırıyı düzenleyen gencin nasıl radikal İslamcı olduğunu ortaya çıkarana kadar çalışacaklarını belirtti.

IŞİD bağlantısı görünmüyor

Bavyera Eyaleti Emniyet Müdürü Hubertus Andrae ise ilk çıkan haberlerin aksine saldırıya başka kişilerin de karıştığı ve kaçmayı başardığı yönündeki söylentilerin asılsız olduğunu duyurdu. Ali Sonboly’ın etkisiz hale getirilmesi için düzenlenen operasyona terörle mücadele birliği GSG 9’un yanı sıra toplam 2 bin 300 polisin katıldığını açıklayanemniyet müdürü, saldırganın alışveriş merkezinde bulunan bir fastfood restoranında oturanlara tabancayla ateş etmeye başladığını, ardından AVM’in içine dalarak önüne çıkan insanlara ateş açtığını aktardı.

Saldırının IŞİD bağlantılı olmadığını, saldırganın evinde yapılan aramalarda bu yönde hiçbir delil bulunmadığını ve veda mektubu da olmadığını belirten Andrae, psikiyatrik tedavi gördüğü anlaşılan gencin ‘bunalım sonucu cinnet geçirerek, katliam yaptığından yola çıkıldığını’ söyledi.

Münih’teki saldırının Norveç'te aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in Norveç'te 77 kişiyi öldürdüğü saldırının beşinci yıldönümünde yapıldğını hatırlatan, saldırganın Behring’ten esinlenmiş olabileceği tahminin de bulundu.

"İnsanlar istasyona sığındılar"

Amerika'nın Sesi'nin konuştuğu Amerikalı bir görgü tanığı, saldırı başladığı sırada yakındaki tren istasyonunda olduğunu, silah sesleri başladığında insanların korku ve panik içinde koşturmaya başladığını anlattı. Saldırıda kaç el ateş edildiği hala araştırılıyor.

İsmini vermek istemeyen görgü tanığı, “Sonra bir anda dışarısı sessizliğe birindi. Ve bir sürü insan güvenli bir yer bulmak için istasyona koştu. Saatler sonra büyük bir polis gücü bölgeye geldi ve helikopterlerle inceleme başladı” dedi.

Alman Marshall Fonu direktörlerinden Stephen Szabo, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, bu son saldırıların, Almanya'nın mültecileri kabul etme politikalarını gözden geçirmesine neden olacağını öngörüyor. Szabo, “Merkel'in dünyanın sorunlu bölgelerinden kaçan mültecilere yönelik açık kapı politikası, Fransa ve Belçika'da gördüklerimizden farklı. Bu yüzden Merkel'e ve bu kapıya yönelik ciddi siyasi sonuçları olacaktır” dedi

Szabo ayrıca, bu olayın Almanya'da ciddi iç terör tehdidinin başlangıcı olabileceğini ve bunu zaten beklediklerini vurguladı.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, eyalette bir hafta içinde yaşanan benzer iki saldırı sonrasında, bu hafta sonunda yapılması planlanan tüm açık hava etkinliklerinin iptal edildiğini bildirdi.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Ghasemi, bir açıklama yayımlayarak saldırı kınadı. Açıklamada, “ Bugün her şekilde ve her yerde terörle mücadele, tüm dünya toplumunun acil talebidir. Masum ve savunmasız insanları öldürmek, insanlık tarihinin utancıdır” dendi.

Münih'teki olay, son sekiz günde Avrupa'da sivillere yönelik üçüncü saldırı oldu. En son 4 gün önce Almanya'nın Wuerzburg kentinde, 17 yaşından bir Afgan mülteci çekiç ve bıçakla yolculara saldırmış ve 4 kişiyi yaralamıştı. Polis, saldırganı vurarak öldürmüş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti.