Mültecilerde 'Sahte Suriye Pasaportu' Gerginliği

Your browser doesn’t support HTML5

Avrupa ülkeleri, yüzbinlerce mülteci başvurusunu işlemden geçiriyor. Amaç, gerçekten sığınmacı olanları belirlemek. Ancak bazı göçmenlerin sahte Suriye pasaportu taşıdığı iddiaları, Suriyeli mültecilerle diğer mültecileri karşı karşıya getiriyor.

Doğu Avrupa’nın göçmen krizine yanıtı, mültecileri otobüslere bindirip sınıra götürmek ve sorunu bir sonraki ülkenin üzerine atmak oldu.

Bu göçmenler Sırp yetkililer tarafından Hırvatistan sınırına götürüldü. Burada bırakılan mülteciler, sınırı yürüyerek geçti.

Amerika’nın Sesi, mısır tarlalarından geçen yirmili yaşlardaki üç Suriyeli ile konuştu. Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen Suriyeliler, öfkelerini diğer mültecilere yöneltmekte gecikmedi.

O mültecilerden biri şöyle konuştu: “Burada Suriye pasaportu ya da kimliği taşıyanların çoğu Suriyeli değil, Pakistan, Afganistan, Irak ya da Lübnan vatandaşı. Çok büyük şaşkınlık içindeyim çünkü bu bizim davamız, bizim sorunumuz.”

Iraklı göçmen Sadık, IŞİD’den kaçtıkları için kendisinin ve ailesinin sığınma hakkı elde etmesi gerektiğini savunuyor. Sadık, “Tüm Avrupa’nın bunu biliyor olması lazım. IŞİD sadece Suriye’de faaliyet gösteren bir terör örgütü değil, çünkü militanlar Irak’tan geliyor. Herkesten nefret ediyorlar,” dedi.

Afgan sığınmacı Muhammed, “Suriyeli sığınmacılar için işlemler çok kolay ve hızlı ilerliyor ama Afgan göçmenler için durum böyle değil. Herkes Suriyeliler ile ilgileniyor” diyerek Suriye’nin daha çok ilgi çekmesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor.

Savaş ve katliamdan kaçan gerçek mültecilerle yoksulluk nedeniyle yaşadıkları yeri terkeden ve daha iyi bir hayatın peşine düşenleri ayırmak çok zor.

Mültecileri engellemek için güney sınırına dikenli tel çeken Macaristan’a göre Avrupa, bu ayrımı çok iyi yapmalı. Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs’a göre,“Kaçak göçmenleri durdurmak için ortak bir güç kurulmalı. Gerçekten sığınma ihtiyacı içinde olan mültecilerle sadece ekonomik nedenlerle ülkelerinden ayrılanları ayırt etmek için bir protokol oluşturulmalı.”

Birçok yetkiliye göre sorunun çözümü, gerçek mültecileri diğerlerinden ayırt etmekte yatıyor. Ancak göçmenlik uzmanlarına göre bu ayrımın yapılması hiç de kolay değil.