İlk evrelerinde kan tahlilleriyle çıkmaması yüzünden müdahalede gecikmelere neden olan ve belki de kişinin hayatına mal olacak prostat kanseri, 10 dakikalık MR çekimiyle kendini ele veriyor.
Orijinali, British Medical Journal adlı akademik dergide yayınlanan “Reimagine” yani “yeniden hayal etmek” adlı deney, 50 ila 75 yaşlarında 303 erkek üzerinde gerçekleşti.
Herhangi bir şikayeti olmayan erkeklere hem MR çekimi hem de prostat kanseri teşhisinde zaten uygulanan PSA (Prostat özellikli antijen) tahlili yapıldı.
Deneklerden 48’inin MR sonuçları kanser şüphesi doğurunca bu kişilere biyopsi uygulandı ve 25’ine kanser teşhisi konulup tedaviye başlamaları sağlandı. Eğer kanlarında sadece PSA aransa her biri sağlıklı olarak değerlendirilip evlerine gönderilecek bu 25 kişi şimdi hastalıktan kurtulma olasılığına sahip.
“Hayatım kurtuldu”
Londra Üniversitesi Hastanesi’nin araştırmasına katılan ve kanında kanser belirtisine rastlanmayan 62 yaşındaki Paul Rothwell bu deneye katıldığı için kendini şanslı hissettiğini söyledi.
BBC televizyonuna konuşan Rothwell “eğer sadece kan testine baksaydık içimde bir saatli bomba olduğunu bilmeden yaşayacaktım” dedi.
Araştırmanın başındaki Profesör Mark Emberton İngiltere’deki prostat kanseri kaynaklı ölümlerin ABD ve İspanya’ya göre iki kat fazla olduğuna dikkat çekerek kan testinin yetersizliğine işaret etti.
Böylece prostat kanseri, MR çekimleriyle başka organlara sıçramadan ortaya çıkarılabilecek.
İngiltere’de yılda 10 bin erkek, geç tanı yüzünden hayatını kaybediyordu.
Araştırma ekibinin bir sonraki hedefi MR yöntemini ulusal çapta uygulamak.
Rahim nakli sonrası hamilelik
İngiltere’nin gündeminde ayrıca kadınları da sevindirecek bir gelişme yaşandı.
İki çocuklu bir abla doğuştan rahmi olmayan genç kızkardeşine rahmini bağışladı ve bu sayede kızkardeş hamile kaldı.
6 ay içinde adet görmeye başlayan ve kendi yumurtalarını üreten 34 yaşındaki kızkardeş şimdi tüp bebek yöntemiyle bebek bekliyor.
Doktorlara göre bu nakil doğurganlıkta yeni bir çağın başlangıcı.
Nakli gerçekleştiren ekibin başındaki iki cerrahtan Profesör Richard Smith, başarıya ulaştığını gördüğü zaman kızkardeşlerle birlikte tüm ekibin göz yaşlarını tutamadığını söyledi.
Donör abla ve alıcı kızkardeş kimliklerinin gizli tutulmasını istedi.
Şubat ayında gerçekleşen naklin her iki kardeşte de sorunsuz sonuçlandığı ve hamilelik haberlerini açıklayan sağlık ekibi “bu günleri de gördük” diyerek süreçle ilgili detaylar paylaştı.
Eş zamanlı operasyon
Açıklamaya göre operasyon, Oxford Churchill Hastanesi'nde ve aynı anda iki ameliyat masasında başladı. 30 kişilik bir ekip 40 yaşındaki abladan rahmi 8 saatte aldı ve eş zamanlı hazırlanan kızkardeşe 9 saatte nakletti.
Operasyon sonrası bağışıklık baskılama tedavisi uygulanan kızkardeşin adet görmeye ve kendi yumurtalarını ürettiği görülünce tüp bebek yöntemi denendi. Şimdi anne adayı ve kadın doğum ekibi, bebeğin yolunu gözlüyor.
Nakli gerçekleştiren ekip haberi duyan herkesin aklına gelen soruyu da yanıtladı.
"Erkeğe rahim nakledilebilir mi?" sorusuna yanıt, “cinsiyet değiştirmiş olsa bile doğuştan XY kromozomlu birine rahim nakli teknik olarak mümkün değil.
Dünyada başarılı ilk rahim nakli 2013'te İsveç'te yapılmıştı.