Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs'taki seçim zaferinden sonra Türkiye'nin tekrar ortodoks ekonomi politikasını benimsemesinin, daha güçlü kredi notu olarak sonuçlanabileceğini açıkladı.
Türkiye'nin uluslararası sermaye piyasalarından borçlandığında ne kadar faiz ödemesi yapacağını etkileyen kredi notu, alışılmışın dışındaki ekonomi politikası kaynaklı oluşan krizlerin tekrarlanması nedeniyle yıllardır düşmekteydi.
Ancak seçimden bu yana politikanın yönünün güçlü bir şekilde değişmesi, Erdoğan'ın yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası başkanı atamasına ve ülkenin uzun vadeli enflasyon sorunuyla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltmesine neden oldu.
Moody's analisti Dietmar Hornung Reuters’a yaptığı açıklamada, "Bu değişim kredi notu açısından net bir şekilde olumlu. Ancak hala önemli belirsizlikler var" dedi.
Moody's, Türkiye'yi "durağan görünüm" ile B3 notuyla derecelendiriyor. Moody's'in Aralık ayına kadar Türkiye'nin kredi notunu resmi olarak gözden geçirmeme ihtimali olsa da, kredi notunu "negatif görünüm" ile bir kademe daha düşük derecelendiren Fitch bugün Türkiye'nin kredi notunu gözden geçirecek.
Moody's analisti Hornung, "Seçimden bu yana gördüğümüz hamleler cesaret verici ancak önümüzdeki zorluklar karmaşık" diyerek, bu yıl yüzde 65'e yükselmesi beklenen enflasyonu hafifletmenin ve diğer "birikmiş dengesizlikleri" gidermenin zorlu bir görev olduğunu açıkladı.
Hornung, "Not görünümümüz durağan. Aşağı yönlü önemli bir risk görmüyoruz ancak değişikliklerin olumlu etkilerini görmek zaman alacak" diye ekledi.
Hornung, olumlu bir görünüme geçiş ya da tam bir not artışı gibi herhangi bir not hamlesinin olası zamanlaması hakkında ise "Bu bir koşu değil, bir maraton" dedi.
Türkiye’de hükümet bu hafta Orta Vadeli Programı (OVP) açıklamış, açıklamanın ardından hem Dünya Bankası’ndan hem de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından pozitif mesajlar gelmişti.