İzmir’de Eşitlikçi Politikalar Zirvesi

14 Mayıs seçimleri öncesinde İzmir’de, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) İzmir Şubesi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği tarafından “Eşitlikçi Politikalar Zirvesi” düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen zirvede Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin temsilcileri konuşurken, kadın aday adayları da salonda yer aldı.

“Elimizden aldıklarını sandıklarda eşit mücadeleler vererek geri alacak ve haklarımıza kavuşacağız”

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, “Kadına önem veren, kadının dinamizmden yararlanan, kadını siyasette yönetimde etkin ve belirleyici toplumlar, gelişmişler toplumlardı” diye konuştu. Millet İttifakı’nın iktidarında sosyal devlet anlayışının, adaletli yönetimin, hukuk devletinin ve kuvvetler ayrılığının hayata geçeceğini söyleyen Uçar, “Az daha sabredeceğiz. Biz kadınlar, halk iktidarında bugünlerde yaşadığımız sorunlardan bir bir kurtulacağız. Elimizden aldıklarını sandıklarda eşit mücadeleler vererek geri alacak ve haklarımıza kavuşacağız” dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Millet İttifakı Kadınlarından İzmir’de Eşitlikçi Politikalar Zirvesi

Millet İttifakı liderlerinin imzaladığı mutabakat metninde kadınlara yönelik vaatleri hatırlatan Uçar, kadınlar olarak daha fazla sayıda kadın milletvekili, daha çok kadın belediye başkanı, kadın meclis üyesi, daha çok kadın muhtarlarla temsiliyet ve eşitlik istediklerini söyledi.

İYİ Parti’nin kadınlara yönelik vaatleri

İYİ Parti İzmir İl Kadın Politikaları Başkanı Serap Özöktem, partisinin kadınlara yönelik olarak diğer partilerden farklı vaatlerini anlattı: “Tabii ki ilk etapta kadının istihdamını yükseltmek adına desteklerimiz olacak. Kadın hem ekonomik anlamda yükselecek hem de siyasete girecek elbette ki. Çünkü ekonomik güçlüğü olan kadının siyasette yer edinmesinin ne kadar zor olduğunu arkadaşlarım defaten anlattı. İlkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin müfredata girmesini destekleyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin en yakın bir tarihte yürürlüğe gireceğinin sözünü genel başkanımız adına buradan sizlere veriyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli olmasını sağlayacağız. Temel ihtiyaç sayılan kadın hijyeninin vergi yükünü ortadan kaldıracağız.”

“Biz varız, tabii ki beyefendilerle aynı haklara sahibiz”

Saadet Partisi adına konuşan Saliha Akyüz de son birkaç yüzyıldır Türkiye de dahil dünyanın yaşadığı sorunların temelinde kadının, dişil enerjinin yok sayılması, varlığının dışlanması olduğunu vurguladı. Eşit işe eşit ücret ilkesine vurgu yapan Akyüz, “Çıkarılan yasalar ve iyileştirmeler olsa da yasaların uygulanmasındaki keyfilik ve denetimsizlik, özel sektör başta olmak üzere birçok alanda büyük bir mağduriyet oluşturmaktadır. Çalışan kadının şartlarını eşitlik ilkesinden adalet ilkesiyle düzenlemek, devletin asli vazifesidir” dedi.

“Biz varız, tabii ki beyefendilerle aynı haklara sahibiz” diyen Saadet Partisi temsilcisi, “Tarihe baktığımızda da görüyoruz ki ülkemizin gelişmesinde kadınlarımızın büyük katkıları olmuştur. Bu yüzden kadının eğitimini, sağlığını, sosyalleşmesini ve üretime katılmasını sağlamak, bunların önündeki engelleri kaldırmak aslında hem bireye hem de topluma yapılan en büyük yatırımdır” diye konuştu.

“İzmir’deki milletvekili aday adaylarımızın yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor”

DEVA Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Pınar Güngör Özinan da partisinin İzmir il başkanının bir kadın olduğunu hatırlatarak bunun İzmir’de bir ilk olduğunu vurguladı. DEVA Partisi’nde diğer partilerdeki gibi kadın kolları olmadığını kaydeden Özinan, bunun yerine genel merkez düzeyinde kadın politikaları başkanlığı olduğunu belirtti.

Özinan, “Üç yıl önce İzmir’de bir il başkanı ve birkaç kurucu üyenin başlattığı maceramız şu anda İzmir’de 7 bini aşkın üyesi ve bu üye sayısının yüzde 42’sini kadınların oluşturduğu bir üye yapılanmasıyla devam ediyor. Şu anda da İzmir’deki milletvekili aday adaylarımızın yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Umut dedik, umut var. Çünkü yukarıda saydığım kadın temsiliyetinin yüzde 95’i daha önce hiç siyaset yapmamış kadınlardan oluşuyor. Buna ben de dahilim” diye konuştu.

“AKP’nin iktidarında kadının artık rolü yok”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy İstanbul Sözleşmesi’ni geri getirmek için birlikte çalışacaklarını söyledi. Bu seçimin kadınlar açısından büyük önem taşıdığına değinen Aksoy, “Biz geleceğimizi kurtarmak zorundayız. Bakın bugün hükümet Türkiye’yi, özellikle kadını 100 yıl geriye götürecek ittifaklar yapıyor. Bugün HÜDAPAR gibi bir parti Yeniden Refah gibi bir partinin açıkladığı maddelerden görüyoruz ki AKP’nin iktidarında kadının artık rolü yok. Kadının adı yok” ifadelerini kullandı.

Aksoy, kadınlara bu seçimde tarihi bir görev düştüğünün altını çizerek, “Sandıkları korumak zorundayız, Cumhuriyet’imizi korumak zorundayız, geleceğimizi korumak zorundayız” dedi.

KA.DER’den fermuar sistemi talebi

KA.DER İzmir Şube Başkanı Banu Önkol da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili oranının sadece yüzde 17,27 olduğuna dikkat çekerek kadınların milletvekili aday listelerinden seçilebilir sıralarda yer almasını istedi. Önkol, mecliste kadın erkek eşitliğinin sağlanması için fermuar sisteminin uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Fermuar sistemi aday listelerinin bir erkek, bir kadın şeklinde düzenlenmesini içeriyor.

Konuşmaların ardından Millet İttifakı partilerinden milletvekili aday adayı olan kadınlar hep birlikte salondakileri selamladı.