Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Venezuela oturumunda konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Nicolas Maduro yönetimiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu.
“Venezuelalı sosyalist Maduro rejimi insanları açlık, şiddet ve korkuyla yönetiyor” diyen Pence, bu ülkede insani dramın giderek daha da büyüdüğü, sağlık sorunlarının yanı sıra suç oranının da arttığı uyarısında bulundu. ABD Başkan Yardımcısı, Venezuela’nın dünyada cinayet oranının en yüksek ülke olduğunun altını çizdi.
“Hırsızlar para değil, lokantalardan yemek çalıyor” diye konuşan Pence, bu ülkenin “başarısız devlet” haline geldiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin yaptığı başvuru sonrasında Venezuela’daki siyasi ve insani krizi görüşmek amacıyla bir kez daha toplandı. Toplantıya Venezuela’da yaptıkları araştırmalarını paylaşan uzmanların yanı sıra New York’ta bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence de katıldı.
Güvenlik Konseyi toplantısında “ABD Başkanı adına bulunduğunu” vurgulayan Mike Pence, Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak, Parlamento Başkanı Juan Guaido’yu tanıdıklarının yeniden altını çizdi, diğer ülkeleri de Guaido’yu tanıyan 54 ülkeye katılmaya çağırdı.
Guaido’nun atadığı resmi yetkililerin BM’de temsil edilmesi gerektiğini savunan Mike Pence, toplantıda Venezuela’nın BM büyükelçi Samuel Moncada’ya dönerek, “Sizin burada olmamanız lazım” diye konuştu.
Güvenlik Konseyi’nin iki üyesi, Rusya ve Çin’in Venezuela’daki “sosyalist rejimi” desteklemekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Pence, bu iki ülkenin Venezuela konusunda getirilen karar tasarılarını her seferinde veto etmelerini de kınadı.
İkinci Dünya Savaşı’na örnek veren Başkan Yardımcısı Pence, “Dünya diktatörlere karşı zamanında hareket etmediğinde olanları gördük. Milyonlarca kişi öldü. BM buna benzer korkunç olayların yeniden yaşanmaması için kuruldu” diye konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı’na yanıt veren Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise “Amerika’yı daha iyi yapmak istiyorsanız, ülkelerin iç işlerine karışmayın” diye konuştu. Rusya’nın Venezuela’ya “tarafsız” bir yardım kampanyası yapılması istediğini belirten Nebenzia, Suriye, Irak ve Libya’yı örnek göstererek, batılı ülkelerin içişlerine karışmalarının ciddi sonuçlar yarattığını öne sürdü.
Pence’e yanıt veren Venezuela’nın BM Büyükelçisi Samuel Moncada da, ülkesinde siyasi değil, ekonomik kriz yapandığını belirtti.
Pence’den önce söz alan BM Genel Sekreteri’nin insani durumlardan sorumlu yardımcısı Mark Lowcock Venezuela’daki insani krizin ciddiyetine dikkati çekti ve ülkeye acil olarak yardım yapılmasının önemini vurguladı.
Venezuela’daki durumun hem ekonomik hem de siyasi olarak dehşet verici olduğunu ifade eden Lowcock, özellikle ülkenin güneyindeki Zulia eyaletinde sağlık krizinin giderek ciddileştiğini belirtti.
Lowcock, ayrıca Venezuela’da sarı humma ve kızamık salgınlarının başladığını ve Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 2017’den bu yana 400 bin sarı humma vakasının tespit edildiğini belirtti .
Toplantıda Lowcock’un ardından söz alan BM Mülteci Komisyonu’ndan Eduardo Stein BM üyesi devletlerin Venezuelalı göçmenleri kabul etmelerini istedi ve ülkeye ekonomik yardım çağrısında bulundu.
Johns Hopkins Tıp Fakültesi uzmanlarından Dr. Kathleen Page de Venezuela’daki sağlık sistemiyle ilgili araştırmalarını aktardı. Ülkedeki sağlık sisteminin çalışmadığını ve bu yüzden ölümlerin hızla arttığını belirten Page, 2015-2018 yılları arasında doğum anında ölüm ve çocuk ölümlerinin yüzde 60’a yükseldiğini belirtti.
Özellikle kızamık vakalarının arttığına dikkati çeken Dr. Page, 2016’dan bu yana 2 bin kızamık vakasının ortaya çıktığını ve göçmenlerle hastalığın Brezilya ve Kolombiya’ya da yayıldığını belirtti.
Venezuelalı yetkilerin gerçekçi bilgiler vermediğini ve bulaşıcı hastalıkların bölgede çalışan yabancı sağlık yetkililerini de tehdit ettiğini kaydeden Dr. Page, insan, yardımın acil bir şekilde ülkeye gönderilmesi için BM”den yardım istedi.