VOA TÜRKÇE – ANKARA - Türkiye’nin ulusal güvenliğine ilişkin en üst sivil ve askeri değerlendirme organı olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), NATO ittifakına terörle mücadele çağrısı yaptı ve Yunanistan’a “müttefiklik ve komşuluk” hatırlatmasında bulundu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 3 saat 10 dakika süren toplantının ardından MGK Bildirisi kamuoyuna açıklandı.
Bildiride, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvuruları süreciyle ilgili olarak, Türkiye’nin 70 yıldır NATO üyesi olarak sorumluluk yerine getirdiği ve NATO ittifakı üyelerinden terörle mücadele konusunda aynı yaklaşımı beklediği ifade edildi.
İlgili Haberler İsveç ve Finlandiya’ya 'NATO Sürecini Dondururuz' MesajıMGK bildirisinde, NATO ittifakıyla ilgili “Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi ve neticeleri tüm detayları ile ele alınmış, Türkiye'nin yetmiş yıldır mensubu olduğu ittifaktaki yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde ve samimiyetle yerine getirdiği hatırlatılarak, aynı yaklaşımı ittifakın diğer üyelerinden de beklediği vurgulanmıştır. Bu kapsamda müttefiklerimiz, FETÖ ve tüm isimlendirmeleriyle birlikte PKK/KCK-PYD/YPG ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer almaya ve destek vermeye davet edilmiştir” denildi.
Son günlerde Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Ege Denizi’nde kaçak göçmenlere yönelik Yunan sahil güvenlik ekiplerince kötü muamelede bulunulduğuna ilişkin açıklamalar paylaşılırken; bu konunun MGK toplantısında da ele alındığı bildiride vurgulandı.
"Yunanistan Türkiye'nin karasuyu ve hava sahası ihlallerini arttırdı"
Bildiride, geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye askeri uçak satışını "Yunanistan'ın egemenliğinin ihlal edilmemesi" şartına bağlayan önergenin kabul edilmesine de üstü kapalı yanıt verildi. Torba tasarı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na eklenen önergede Türkiye’nin Yunanistan’ın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara’ya askeri uçak satışı yapılmaması talebi söz konusuyken; MGK açıklamasında da “Yunanistan’ın Türkiye’nin karasuyu ve hava sahası ihlallerini arttırdığı” görüşüne yer verildi.
İlgili Haberler Kongre’de Türkiye’ye F-16 Satışına Karşı İlk AdımBildiride, Yunanistan–Türkiye ilişkileri ve Kıbrıs sorunuyla ilgili şu ifadeler dile getirildi: “Uluslararası hukuku hiçe sayarak iyi komşuluk ve müttefiklik ilişkilerinin hilafındaki tutumunu ısrarla sürdüren Yunanistan’ın, kışkırtıcı eylemlerine ilave olarak karasuyu ve hava sahası ihlallerini arttırarak devam ettirmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Yunanistan yönetimine ayrıca; düzensiz göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atan, insan hakları ve insancıl hukuka aykırı faaliyetlerine bir kez daha son verme çağrısında bulunulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüm vizyonuna güçlü destek beyan edilmiştir.”
Terörle mücadele her zamanki gibi MGK bildirisinde yer aldı
MGK bildirisinde, her zamanki gibi Türkiye’nin terör örgütlerine yaklaşımı açısından sadece ülke içerisinde mücadele değil aynı zamanda sınır ötesi askeri operasyonlarının süreceği mesajı verildi.
Bildiride, “PKK/KCK, PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere milli birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul’a bilgi sunulmuş ve ilave tedbirler görüşülmüştür. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin faili terör örgütü FETÖ ile mücadelede gelinen aşama değerlendirilmiş; Türkiye'nin istikrarını ve güvenliğini hedef alan bütün odaklar ve terör örgütleriyle iş birliği içerisinde olan bu ihanet şebekesinin tamamen bertaraf edilmesi yönündeki çabaların kararlılıkla sürdürüleceği bir kez daha güçlü bir şekilde teyit edilmiştir” denildi.
Bildiride son olarak, “Corona virüsü salgını, dünya genelinde yaşanan çatışmalarla derinleşen küresel ekonomik kriz, genişleyen siyasi ve sosyal etkilerinin tüm boyutlarıyla değerlendirildiği” aktarıldı.