Merkel'den Davutoğlu’na Taziye Mesajı

Ankara'daki barış mitingine yönelik kanlı saldırı Almanya’da da büyük şok ve tepki yarattı. Başbakan Angela Merkel olaydan hemen sonra meslektaşı Ahmet Davutoğlu’na taziye mesajı gönderdi. Mesajında, ‘Bu terör saldırıları doğrudan sivil haklar, demokrasi ve barışı hedefleyen korkakça bir davranıştır’ ifadelerini kullanan Merkel, ‘Saldırı, toplumsal dayanışmayı hedef almaktadır. Yıldırma ve korku yayma çabasıdır. Ben, Türk Hükümeti ve milletinin birlik olacağından ve teröre karşı gereken demokratik cevabı vereceğinden eminim.’ şeklinde görüş belirtti.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de saldırıyı sert bir şekilde kınadı. Steinmeier, ‘Barışçıl göstericilere acımasız saldırı Türkiye’deki demokratikleşme sürecine de bir saldırıdır’ açıklamasını yaptı.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Ankara'da ölüm ve bombalar. Bundan kim sorumluysa barış istemiyor. Demokrasi galip gelmeli ve Türkiye'deki insanlar bir arada durmalı’ şeklinde görüşünü ifade etti.

Ankara'daki terör saldırısı kamuoyunda da yoğun tepki ve eleştirilere yol açtı. Dün ve bugün birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi, katılımcılar Ankara’da barış çağrısı yapmak amacıyla toplananlara yönelik saldırıyı kınadı ve ‘herşeye rağmen barış’ istedi. Ülkedeki Türkiye kökenli siyasetçiler ve çatı örgütlerinin temsilcileri yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getirdiler. Almanya Türk Toplumu saldırıyı, ‘insanlığa karşı işlenmiş utanç verici bir suç’ olarak nitelendirdi. Örgütün Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu, terör saldırısının gerçek amacının Türkiye’de iç barışı sekteye uğratmak olduğunu ve olaydaki güvenlik eksikliklerinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

Berlin Türkiye Toplumu sözcüsü Ayşe Demir, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin yaşanan olaya tepki gösterirken sağduyulu davranmaları gerektiği şeklinde bir açıklama yaptı. 70 Kürt derneğin çatı örgütü olan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi sözcüsü Yüksel Koç, Türkiye’de ‘barış isteyen insanların öldürülmesini protesto etmek için’, Almanya’daki Türk ve Kürt derneklerinin ortak bir gösteri yapmasını önerdi. Bu arada seçim çalışmaları için Almanya’da bulunan MHP İzmir Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Ankara’daki saldırıyı vahşet olarak nitelendirdi.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın Haberi