Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 ve 2024 enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelledi.
Ankara’da bugün Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, 2023 enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 tahminini yüzde 33’ten yüzde 36’ya çıkardıklarını duyurdu.
Ekim ayının son haftası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2024 yılı sonu enflasyon beklenti ortalaması yüzde 40,9'du.
TCMB 2025 yılına ilişkin enflasyon tahmini ise yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürdü.
Erkan: “2024 yılının ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz”
Merkez Bankası Başkanı, daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de söylediği gibi enflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında düşmeye başlayacağını dile getirdi.
Gaye Erkan, “Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte, hanelerin, bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum, enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak, aylık enflasyonun Kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır. 2024 yılı Ocak ayında ise, asgari ücret ayarlaması, fiyatları zamana bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz. 2024 yılı Mayıs ayında ise doğalgaz kaynaklı baz etkileriyle yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz. 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
İlgili Haberler Mehmet Şimşek’in yeni vergi düzenlemesi nasıl yorumlandı?
TÜİK enflasyonunun öncü göstergesi olan İstanbul Ücretliler Endeksi’nde artış hızı yavaşladı
14 Mayıs sonrası yaz döneminde enflasyondaki beklentiler üzerindeki yükselişi; kur, akaryakıt fiyatları, vergi güncellemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma ile açıklayan Merkez Bankası Başkanı, “Eylül enflasyonu, Ekim'deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon oranını 3 Kasım Cuma günü açıklayacak.
Gaye Erkan’ın da işaret ettiği öncü göstergeler arasında olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) dün aylık enflasyonu yüzde 3,69 yıllık enflasyonu ise yüzde 72,73 olarak duyurdu.
İTO’nun enflasyon verisi olarak kabul edilen İstanbul Ücretliler Endeksi, geçtiğimiz ay yüzde 73,18 geçtiğimiz yıl Ekim ayında ise yüzde 108,77 olarak ölçülmüştü.
Eski ekonomi yönetimine parasal sıkılaştırmada “geciktiler” eleştirisi
Hafize Gaye Erkan, sunumunda isim vermeden başta selefi Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu olmak üzere eski ekonomi yönetimini de eleştirdi.
Merkez Bankası Başkanı, “Gelişmekte olan ülkeler arasında ise farklılaşan bir görünüm söz konusudur. Parasal sıkılaştırma sürecine erken başlamış ve küresel emtia şoklarından görece daha az etkilenmiş ülkeler enflasyonla mücadelede yol kat etmişken diğer ülkelerde enflasyon, hedeflerin belirgin olarak üzerinde kalmayı sürdürmüştür. Enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiği gelişmiş ülkelerde parasal sıkılaştırma devam etmektedir” dedi.
İlgili Haberler Merkez Bankası’nın beş ayda 26,5 puan faiz arttırması ne anlama geliyor?
Sıkı parasal duruş ve sadeleşme Türkiye’nin risk primini düşürdü
Haziran-Ekim arasında Para Politikası Kurulu’nun 26,5 puanlık politika faizi artışının sonuçlarını almaya başladıklarını söyleyen TCMB Başkanı, bu bağlamda rezervlerin arttığının, CDS primlerinin düştüğünün altını çizdi.
Erkan, “Sıkı parasal duruş ve makro ihtiyati sadeleşmeyi içeren politika normalleşmesi, CDS primini önemli ölçüde etkilemiştir. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan 5 yıllık CDS primi 370 baz puana kadar gerilemekle birlikte, jeopolitik gelişmelere rağmen halen 400 baz puanın altında seyretmektedir. Politika duruşumuz sayesinde gerçekleşen bir diğer olumlu gelişme de döviz kuru oynaklığındaki düşüştür. Bir ay vadeli ABD doları/Türk lirası opsiyonlarının ima ettiği oynaklık, Mayıs ayında kaydedilen yüzde 60 civarından, keskin bir düşüşle yaklaşık yüzde 10’a gerilemiştir” ifadelerini kullandı.
Göreve başladığında daha sert faiz artışına neden gitmedi?
Merkez Bankası Başkanı Erkan, toplantının soru-cevap kısmında 22 Haziran’da katıldığı ilk Para Politikası Kurulu’nda "neden daha şahin bir tutum sergilemeyerek politika faizi oranında altı buçukluk bir artışla yetindiğini" izah etti.
Gaye Erkan, “Haziran ayındaki ilk PPK toplantısında politika faizi yüzde 8,5’den yüzde 15’e çıkarıldığında piyasaların beklentileri yüzde 15’in çok üzerindeydi. Ne var ki makro ihtiyati çerçeve bankacılık sektöründe attığımız faiz artırım adımlarının aktarımını sağlayacak bir durumda değildi. Dolayısıyla orada daha fazla atılacak bir adım, boşuna atılmış bir adım olacaktı” dedi.