Göreve geldiğinden bu yana faizi 16,5 puan yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, “yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam edeceklerini” söyledi.
Merkez Bankası Mayıs ayında yapılan PPK toplantısında yüzde 8,5 olan politika faizini, Haziran’da yüzde 15’e, Temmuz’da yüzde 17,5’a, geçen hafta da yüzde 25’e yükseltmişti.
Kuyumculuk sektörünün ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) temsilcileriyle biraraya gelen Erkan toplantıda, "Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
MİB’den yapılan açıklamada da Erkan’ın toplantıda sektör temsilcilerinin sorunlarını dinlediği belirtilerek, Erkan’ın "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz" dediğinin altı çizildi.
PPK karar metinlerinde, kademeli ve kararlı parasal sıkılaştırma mesajları yer almıştı.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasının ardından 3 toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltti. PPK karar metinlerinde, kademeli ve kararlı parasal sıkılaştırma mesajları yer alırken, TCMB Başkanı Erkan, 27 Temmuz'daki Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, "Güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini Haziran ayında başlattık. Bu sürecin kademeli, dengeli ve istikrarlı olacağını vurguladık" ifadesini kullanmıştı.
Para Politikası Kurulu'nun 20 Temmuz 2023 ve 24 Ağustos 2023 tarihli kararında, makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği belirtilerek, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığı kaydedildi.
Reuters: "Son faiz artışı şüpheci yatırımcıları geri döndürebilir"
Bu arada Reuters haber ajansı, Türkiye'de geçen hafta yaşanan son faiz artışının, uzun süredir şüpheci olan yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini ve Türkiye'ye yeniden yatırım yapmayı düşündüklerini bildirdi.
Türkiye'nin üst düzey yetkililerinin yıllardır süren yabancı yatırım kaçışını tersine çevirmek için iki hayati adım daha atmayı planladıklarını söylediğine dikkat çeken Reuters, ekonomi yönetiminin gelecek ay belirsizlikleri azaltacak kapsamlı bir ekonomik program yayınlayacağını ve yurtdışındaki yatırımcılarla toplantılar düzenlemeye başlayacaklarını vurguladı.
Haber ajansı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gelecek ay New York'ta Goldman Sachs'ta yatırımcılarla biraraya geleceğini aktardı.
"Değişimi görmek olumlu"
Son kararlara rağmen yatırımcıları ikna etmenin kolay olmayacağını kaydeden ajans, konuştuğu yabancı yatırımcının görüşlerini aktardı.
Londra'daki abrdn'de portföy yöneticisi olan Viktor Szabo, "İlk faiz artırımı kararlarıyla yaptıkları hataları düzeltiyorlarmış gibi geliyor. Bu da para birimi üzerindeki baskının devam ettiğinin bir işareti" dedi.
Van Eck'te Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Senedi Stratejisi portföy yöneticisi yardımcısı Ola El-Shawarby ise, "Bir miktar riskimiz var ve genel resim konusunda daha rahat olmaya başladık, bu yüzden daha yapıcı oluyoruz. Ortodoksluğa dönüş konusunda ne kadar çok kanıt elde edersek, bu yatırımları tekrar gözden geçirme olasılığımız o kadar artar" diye konuştu.
Los Angeles'taki varlık yöneticisi TCW'nin gelişmekte olan ülkeler araştırmaları başkanı Blaise Antin, "Uluslararası yatırımcılar üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olmak için bu döngüde politika faizlerini daha da yükseltmeleri gerekecek. Asıl soru, Erdoğan'ın devam etmek için yeşil ışığına sahip olup olmadıkları" dedi.
Londra'daki varlık yöneticisi Neuberger Berman'da portföy yöneticisi olan Kaan Nazlı ise, "Nihayetinde yatırımcılar için nihai faiz oranı önemli ancak merkez bankasının gerektiğinde harekete geçmeye hazır olması daha önemli. Ancak bu değişimi görmek olumlu bir şey" ifadelerini kullandı.