Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Karahan’dan “maliye politikası desteğine ihtiyaç” mesajı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan Reuters haber ajansına verdiği röportajda, agresif faiz artırımlarının sonuç vermeye başladığı bugünlerde, enflasyonun düşüş patikasında kalması için, para politikasının, maliye politikasıyla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Reuters'a konuşan Karahan, “Para politikası gecikmeli etkilerle sonuç vermeye başlarken, dezenflasyonun en etkili şekilde ilerlemesini sağlamak için maliye politikasının güçlü desteğine büyük önem veriyoruz” dedi.

Hükümet, önümüzdeki üç yıl için yol haritası niteliğindeki orta vadeli ekonomik program tahminlerini bu hafta içinde açıklayacak. Bazı analistler bunu Türkiye'nin enflasyonla mücadelede mali kararlılığının bir testi olarak görüyor.

İlgili Haberler “Sıcak para Türkiye’den kaçarsa başladığımız noktaya döneriz”


Karahan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini bir yıldan uzun bir süre önce Merkez Bankası'na atamasından bu yana medyaya verdiği ilk röportajda, “Kuşkusuz, fiyat istikrarını sağlamak için dezenflasyon sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi gerekiyor” dedi.

Karahan, mali görünümün önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünün şekillenmesinde “kritik öneme sahip” olacağının altını çizerek, bu bağlamda, Orta Vadeli Program’ın (OVP) bu hafta bir “yol haritası” ortaya koyacağını sözlerine ekledi.

Merkez Bankası geçen yıl Haziran ayından bu yana faiz oranlarını yüzde 50'ye yükseltti ve Mart ayındaki son politika sıkılaştırmasının ardından enflasyon risklerine karşı uyanık kalacağını taahhüt etti.

Yıllık enflasyon geçen ay yüzde 52'nin altına gerileyerek baz etkileri ve sıkı politikaların etkisiyle Mayıs ayındaki yüzde 75,45’lik yıllık zirvesinden düşüşünü sürdürdü.

Faiz artışlarını desteklemek amacıyla yetkililer kredi koşullarını sıkılaştıracak düzenlemelere gitti ve hükümet cari açığı azaltmak ve rezervleri yeniden inşa etmek amacıyla bazı mali sıkılaştırma tedbirleri aldı.

Yetkililer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yarın sabah 9'da açıklayacağı OVP'nin fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadeleye odaklanmayı sürdüreceğini ve yapısal reformlarla öngörülebilirliği güçlendireceğini söylüyor.

Bu yılki bütçe açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının OVP'de yüzde 5'e veya biraz daha aşağıya revize edilmesi beklenirken, bütçe açığı tahminlerindeki değişikliklerle birlikte yeni bütçe tedbirleri de açıklanabilir.

İlgili Haberler Türk ekonomisini nasıl bir sonbahar bekliyor? 


Aylık eğilim

Karahan, Türkiye'nin daha ortodoks bir merkez bankası politikasına doğru yaptığı dramatik U dönüşünün baş mimarlarından biri ve Erdoğan döneminde enflasyonu yükselten ve bir dizi döviz çöküşüne neden olan parasal teşvik yıllarını geride bırakmayı hedefliyor.

Yıllık Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 75 ile 2022 sonlarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından, bir yıldan uzun süren parasal sıkılaştırma kampanyasının fiyatlarda rahatlama sağlamaya başlamasıyla dezenflasyon başladı.

Ancak, bir defaya mahsus etkiler nedeniyle aylık enflasyon yılbaşından bu yana dalgalı bir seyir izliyor. Enflasyon Ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,47 oranında arttı.

İlgili Haberler Halktan sabır isteyen Mehmet Şimşek’in dezenflasyon programı sonuç verecek mi?


Karahan, Merkez Bankası'nın İstanbul'daki ofisinde yaptığı açıklamada, “Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önem taşıyor” dedi.

Başkan Yardımcısı, “Son dönemde ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyat ayarlaması içeren kalemlerin yılın son çeyreğinde düşüş eğilimine girmesini bekliyoruz” diye devam etti.

Merkez Bankası enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 38'e, gelecek yılın sonunda ise yüzde 14'e gerileyeceğini tahmin ediyor ve 2026 yılı sonunda yüzde 9'a düşeceğini öngörüyor.

Türkiye'nin ekonomik büyümesi, ilk çeyrekteki yüzde 5,7’nin ardından ikinci çeyrekte yıllık yüzde
2,5'e geriledi.