Merkel ve Çipras'tan Türkiye'ye Yönelik Mesajlar

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras Berlin’deki buluşmaları kapsamında Türkiye-AB anlaşması ve Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundular. Euro Bölgesi ve IMF’den borç ödeme ve kemer sıkma baskısı altında olan Yunanistan’ın durumunu ele almak için bir araya gelen liderler, Türkiye-AB anlaşmasının daha hızlı ve başarılı şekilde sürdürülmesini talep ettiler. Özellikle Suriyeli sığınmacılarla ilgili Avrupa Birliği ülkelerinin adil paylaşım konusunda ortak çaba göstermesi ve Yunanistan’a destek olması gerektiğini vurgulayan Merkel, "AB-Türkiye anlaşması istediğimiz kadar hızlı işlemiyor. Ancak taraflar arasında yapıcı görüşmeler yapılıyor. Dünkü AB zirvesinde de Türkiye-AB anlaşmasını tüm boyutlarıyla uygulama kararı aldık" şeklinde konuştu. Merkel Türkiye-AB anlaşmasına paralel, kaçakçılık çetelerine ve insan tacirlerine karşı Ege Denizi'nde devam eden NATO misyonunun önemini vurguladı.

Çipras: "Darbe girişimi Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkiledi"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, "AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın daha iyi şekilde uygulanabilmesi için imkanların zorlanması gerekiyor" dedi. 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ile olan ilişkileri olumsuz etkilediğini savunan Çirpas, Türkiye’de milliyetçi söylemlerin artığını, nitekim Lozan Anlaşması'nın sorgulandığını savunarak, "Biz Yunan tarafı olarak egemenlik haklarımızın sorgulanmasını hiçbir zaman kabul edemeyiz. İlişkimizin karşılıklı saygı ve uluslararası hukuk temelinde olmasını istiyoruz’ şeklinde görüş belirtti. İki lider gelen bir soru üzerine Kıbrıs’la ilgili de konuştular. Merkel Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki müzakerelerin büyük öneme sahip olduğunu ve devam etmesi gerektiğini belirterek, Yunanistan'ın müzakerelerin başarı ile sonuçlanması için destek verdiğini ifade etti. Kıbrıs'ta bağımsız ve iki devlete dayalı bir konfederasyon kurulmasından yana olduklarını açıklayan Çipras, bunun için Türk askerlerinin adayı terk etmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Yunanistan başbakanı "Kıbrıs’ta bir çözümün yaşama geçirilebilmesi için Türkiye'nin irade göstermesi gerekir" diye konuştu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamış, son olarak 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında, Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle geçici olarak sona erdirilmişti. Tarafların, önümüzdeki Ocak ayında yeniden bir araya gelmeleri bekleniyor.

Çipras'ın, Merkel'le yaptığı görüşmede en önemli konu ülkedeki son ekonomik gelişmeler oldu. Yunanistan ile alacaklıları AB ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında devam eden kurtarma paketi müzakerelerine pararel Çipras’ın 1.6 milyon emekliye 300 ile 800 Euro arasında değişen yılbaşı hediyesi vaat etmesi Alman hükümetinin tepkisini çekmişti. Federal Maliye Bakanı Schauble’nin söz konusu vaadinden dolayı Yunanistan’ın borçlarının hafifletilme isteğine ‘veto koyduğu’ öğrenildi. Çirpas ise Berlin’de Yunanistan’ın ekonomik durumunun giderek düzeldiğini savunarak, 2017’de yüzde 2,7 ve 2018 yılında yüzde 3,1 oranında büyüme beklediklerini açıkladı. Çipras, "Artık krizin değil, çözümün bir parçası olacağız" dedi.