Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Robert Menendez, Irak’a satılan askeri malzemenin ülkenin büyük bir bölümünü kontrol altına alan radikal İslamcı ayrılıkçıların eline geçmeyeceği konusunda ikna olmazsa, bu ülkeye yapılan satışları engelleyeceğini söylüyor. Senato’da yapılan bir oturumda her iki partiden senatörler, Irak güvenlik güçlerinin son durumu konusunda yetkililerden bilgi aldı.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Robert Menendez, yıllardır Amerika’nın yıllardır verdiği eğitime rağmen, Irak ordusunun cephede çok başarısız olmasını eleştirdi:
“Korumakla görevli oldukları halkı savunmasız bıraktılar, IŞİD’den kaçarken Amerika’nın verdiği teçhizatı da ortada bıraktılar.”
Menendez, Irak’ın askeri gücünün bütünlüğü konusunda güvence verilmediği taktirde bu ülkeye yapılan silah satışlarına karşı çıkacağını söyledi:
“Komisyon başkanı olarak Irak’a daha fazla silah satılmasına ve bunların terkedilerek ulusal güvenliğimizi ciddi anlamda tehlikeye sokacak kişilerin eline geçmesine izin vermemeye kararlıyım.”
Savunma Bakanlığı Irak ordusunun durumunu gözden geçiren bir ön rapor hazırladı ancak henüz kongre üyelerine tavsiyede bulunmadı. Pentagon Sözcüsü, raporun hazırlanma hızından çok, doğruluğu ve içeriğine önem verildiğini söyledi.
Senato’da yapılan oturumda soruları yanıtlayan Savunma Bakanlığı’nın Uluslararası Güvenlik İlişkileri’nden sorumlu müsteşarı Elissa Slotkin, Irak ordusunu farklı şekilde tanıttı:
“Ordu içindeki bazı birimler son derece etkili. Bu birimlerin morali yüksek ve savaşmaya da hazırlar. Diğer bazı birimlerinse morali düşük, askeri yetenekleri zayıf ve savaşmaya da niyetli değiller.”
Irak’ın içinde bulunduğu durumdan mezhep ayrılıklarını gözeterek, ülkeyi kargaşaya sürükleyen hükümeti suçlayan Amerikalı senatörler, IŞİD tehdidinin biran önce kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran’dan sorumlu müsteşarı Brett McGurk, IŞİD’i “ kapsamlı bir ordu” olarak tanımladı ve Ortadoğu’nun dışına erişebilme yeteneği nedeniyle “El-Kaide’den daha kötü” olduğunu vurguladı:
“IŞİD, ayda 50 kadar intihar bombacısını Irak’a sokabiliyor. Bunların tamamı yabancı uyruklu. Irak’a yaptığı gibi IŞİD’in bu intihar bombacılarını dünyanın farklı ülkelerindeki kentlere ya da daha kötüsü Amerika’ya göndermesi hiç de zor olmaz.”
Irak parlementosu Fuat Masum’u yeni Cumhurbaşkanı seçti ancak henüz başbakanını seçemedi. Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Müsteşarı Elissa Slotkin, IŞİD’a karşı mücadele edilebilmesi için kurulacak yeni hükümetin huzursuz olan Sünni kesime hitap etmesi gerektiğini söyledi. Irak ordusunun da önemli olduğunun altını çizen Slotkin, yine de şu anda en çok “siyasi uzlaşma”ya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.