Bu yılki İşçi Bayramı, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1977 yılı 1 Mayıs’ının kırkıncı yıldönümü olması nedeniyle önemliydi. Ancak İstanbul Valiliği son üç yıldır olduğu gibi bu yıl da Taksim’de kutlama yapılmasına izin vermeyince Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ile Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin önderliğindeki sendika, parti ve örgütler Bakırköy Halk Pazarı’nda toplandılar.
Your browser doesn’t support HTML5
İstanbul’daki 1 Mayıs kutlaması geçen sene de Bakırköy’deydi.
Ancak o günle kıyaslandığında bugünkü kitle çok daha coşkulu ve kalabalıktı. 1 Mayıs kutlamalarına genelde temsili bir kitleyle katılan Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Bakırköy’e yoğun ilgisi dikkat çekiciydi. DİSK’in eski genel başkanlarından CHP eski İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi, bu yılki katılımı 16 Nisan Referandumu sonuçlarına olan tepkiye bağlıyor: “Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan Referandumu’nda mühürsüz oy pusulaları hakkında verdiği karar halk tarafından kabul edilmedi. Hayır iradesini kullananlar bugün burada buluştu. Aslında Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor. Halk işsizlik, yoksulluk, taşeron işçi çalıştırma gibi sorunlarla karşı karşıya. Bir de KHK’yla atılmalar ve sürgünlerin de olması 1 Mayıs’a ilgiyi arttırdı.”
Kampüs Cadıları: “Alanlarda ve sokaklarda olmaya devam edeceğiz”
Alanın birçok yerine mor renkler hakimdi. Mor Çatı, Halkevci Kadınlar, İlerici Kadınlar Derneği’nin de aralarında yer aldığı birçok kadın derneği 1 Mayıs alanına kalabalık gruplarla geldiler.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kampüs Cadıları’ndan Juliana Gözen, “Bizler öncelikle buraya 16 Nisan’da haksız bir şekilde kabul edilen kadın düşmanı anayasal rejime karşı çıkmak için geldik. Cinsiyetçi eğitime, kampüslerde tacize tecavüze, güvencesiz çalıştırmaya karşı çıkmak için buraya geldik. Bizler ev emekçisi, işçi, üniversiteli, işsiz kadınlar olarak buradayız. Herkes bilsin ki alanlarda sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
Gazeteciler, cezaevinde tutuklu olan meslektaşlarıyla dayanışma gösterdi
Bakırköy’deki kutlamalara Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş kortejleriyle katılan gazeteciler sık sık “Özgür basın susturulamaz” sloganını attılar.
Ellerinde “Hakikati yazacağız, hayır susmayacağız” dövizleri bulunan Basın İş üyeleri alanda üzerinde tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı gazetecilere özgürlük yazılı kartpostalları taşıyarak cezaevindeki gazetecilerle dayanışma gösterdiler.
Faruk Eren: “Basın cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinden geçiyor”
Cezaevinde 140’tan fazla gazeteci olduğunu söyleyen DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren’e göre, Türkiye’de gazeteciler cumhuriyet tarihinin en zor döneminde gazetecilik yapmaya çalışıyor: “Gazetecilerin tutuklu olması dışarıdaki tüm gazetecilere verilen bir gözdağı. Baskılar daha da artıyor. Bugün Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan şey iyi gazetecilik. Ve biz bunu yapmaya devam etmeliyiz.”
“Ekonomik sorunları protesto etmek ve daha adil bir dünya talebimizi haykırmak için buradayız”
Alana iki kız çocuğu ve ev hanımı eşiyle birlikte gelen Yaşar Aynacı ekonomik şartların her gün daha da ağırlaştığını söyledi. 46 yaşındaki matbaa işçisi, Kanlı 1 Mayıs’ın 40. yıldönümünde Taksim’in kutlamalara kapatılmasını da eleştirdi: “Bugün aslında Taksim’de olmalıydık. Çocuklarımızla, ailelerimizle birlikte büyük bir dayanışma içinde önce kayıplarımızı anmak, ardından bayramımızı halaylarla horonlarla kutlamalıydık. Ama izin vermediler. Bu nedenle biz buraya hayırlarımızla birlikte geldik. Yaşadığımız ekonomik sorunları protesto etmek ve daha güzel, daha eşit, daha adil bir dünya talebimizi haykırmak için buraya geldik.”
Kani Beko: “Kıdem tazminatını leş kargalarına yedirmeyeceğiz”
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da yaptığı konuşmada kıdem tazminatı ve taşeron işçi çalıştırma konularını gündeme getirdi.
Beko, “Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa ilk işlerinin kıdem tazminatına saldırmak olacağını söylemiştik. Şimdi buradan soruyorum. Herkes duysun. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz? Taşeron işçiler kadro hakkını kazanana kadar mücadele edeceğiz. Kiralık işçi uygulamasını asla kabul etmeyeceğiz. Sandıklardan ‘Hayır’ çıktı, YSK’dan ‘Evet’ çıktı. Ancak siz yaptığınız bu hırsızlıkla nereye kaçarsanız kaçın sizi yakalamak boynumuzun borcu olsun” dedi.
1 Mayıs Tertip Komitesi’nin hazırladığı ortak açıklamada da “Referandumu hayır biz kazandık” denildi.
Bakırköy’deki kutlamalara yalnız politik gruplar değil taraftar grupları da ilgi gösterdi. Fenerbahçeli taraftar grubu sol açık ve Beşiktaş Çarşı grubu da 1 Mayıs alanında kendi pankart ve flamalarıyla yer aldı.
Emniyet Taksim’i kapattı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı çevresine koyduğu güvenlik bariyerleriyle Taksim Meydanı’na ulaşımı gün boyu engelledi.
1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Taksim’e yürümek isteyen bazı gruplar, polis engeliyle karşılaştı. Çevresi bariyerlerle kapatılan ve sadece güvenlik noktalarından geçişlere izin verilen Taksim Meydanı’na girmeye çalışan 150’den fazla kişi gözaltına alındı.
Taksim’e çıkan tüm yollar trafiğe kapatılırken toplu taşıma seferlerinde de Taksim durağında yolcu indirme- bindirme işlemi yapılmadı.
Taksim’de evlerine, işlerine ve otellerine gitmek isteyen çok sayıda kişi yolların kapatılması nedeniyle mağduriyet yaşadı.
İstanbul genelinde 30 bine yakın polisin görev aldığı 1 Mayıs kutlamaları kapsamında, güvenliği sağlamak amacıyla çok sayıda TOMA ve polis helikopteri çalışmalara destek verdi.