May Berlin’de Merkel’le Brexit'i Görüştü

İngiltere Başbakanı Theresa May, Çarşamba günü yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde, Berlin’de Başbakan Angela Merkel’le bir araya geldi. İki liderin buluşmasında, Theresa May'in Brexit'in süresinin 30 Haziran'a kadar ertelenmesi talebi ve İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan, yani ‘düzensiz’ ayrılmasının nasıl engellenebileceği konuları ele alındı.

Görüşme sonrasında basın toplantısı yapılmadı, ancak delegasyonlardan May’in çıkış tarihini erteleme isteğine Merkel’in sıcak baktığı ve İngitere’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması koşuluyla destek vermeye hazır olduğu öğrenildi. Brüksel'in AB'den çıkış için İngiltere'ye tanıdığı süre mevcut koşullarda önümüzdeki 12 Nisan Cuma günü doluyor. May daha önce ülkenin AB'den ayrılma tarihini 29 Mart'tan 12 Nisan'a uzatmayı başarmıştı. İngiltere Başbakanı, şimdi Brexit için sürecin 30 Haziran'a kadar uzatılmasını istiyor. Her fırsatta AB'nin anlaşmasız Brexit'i önlemek için elinden geleni yapması gerektiğini savunan Merkel, konuyla ilgili önceki açıklamalarında, Brexit'in Avrupa Parlamentosu seçimlerinin meşruiyetini gölgelememesi gerektiğini söylemişti.

Merkel, İngitere’nin düzensiz ayrılması durumunda bunun tüm AB için belirsizlikleri beraberinde getireceğini ve anlaşmalı Brexit’in en iyi ihtimal olduğunu söylemişti. Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Merkel-May buluşması öncesinde yaptığı açıklamada, "Brexit’in uzatılabilmesi için İngitere’nin AP seçimlerine dahil olması gerekiyor. Bu durum AB’de ve İngiltere’de birçok siyasetçinin hoşuna gitmiyor. Ancak Brexit’in 30 Haziran’da gerçekleşmesi söz konusu olduğunda, AP seçimlerinin 23-26 Mayıs arasında yapılacak olması hukuki bir soruna yol açıyor. Çözüm İngiltere’nin de seçime katılması" dedi. Roth, kalıcı ve net alternatifler sunulmaması durumunda "İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasının gözardı edilemeyeceğini' ama kısa süreli ertelemenin "makul olabileceğini" söyledi. Geçen 21 Mart’ta düzenlenen son AB Liderler Zirvesi’nde İngitere için son ayrılma tarihi, AP seçimlerinden bir gün önce olan 22 Mayıs olarak ifade edilmişti. Brexit'in ikinci kez ertelenmesi için İngiltere dışında AB üyesi diğer 27 ülkenin de onayı gerekiyor.

Alman basınında yer alan haber ve yorumların çoğunda Brexit sürecinde Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki fikir ayrılığınının sürdüğü ifade ediliyor. Macron, daha önce Brexit için 30 Haziran tarihine de önce destek vermemiş ve İngiliz Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını onaylamaması halinde, bunun İngiltere’nin anlaşmasız ayrılmayı kabul ettiği anlamına geleceğini ifade etmişti.

Bu arada Alman sanayi çevreleri Brexit konusundaki belirsizliğinin ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğinden yola çıkıyor. Hangi tarihte olursa olsun Brexit’in finans piyasalarında güvensizlik oluşturacağının altı çizilirken, ekonomi uzmanları analizlerinde Almanya’nın ihracatında zayıflama olacağına kesin gözüyle bakıyor. İngitere’nin AB’den ‘düzensiz’ ayrılması durumunda, ekonomik büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor. Geçen hafta Almanya'nın önde gelen beş ekonomik araştırma kurumu, Brexit’le bağlantılı olarak ekonominin bu yıl önceki tahmin edilen seviyenin yarısından daha yavaş büyüyeceğini öngörmüştü.Avrupa'nın en büyük ekonomisinde 2019 yılının tamamında yüzde 0,8 büyüme bekleyen söz konusu kurumların geçen Eylül ayındaki 2019 büyüme tahmini yüzde 1,9 olmuştu.