'Mahallemizde Film Çekiyoruz'

Your browser doesn’t support HTML5

Doğanlar, İzmir’in Bornova ilçesinde sanayi siteleri ve fabrikalarla çevrili bir mahalle. Türkiye’nin dört bir yanından, hatta Suriye’den aldığı göçlerle nüfusu giderek artmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek semt merkezine dönüştürülen Doğanlar Kilisesi’nde mahallenin gençleri film çekiyor.

Kimi ilkokula gidiyor, kimi ortaokula. Aralarında dört üniversite öğrencisi de var. Onlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalle Orkestraları ile başlayıp Mahalle Tiyatroları ile devam ettiği projenin son halkası olan “Mahallemizde Film Çekiyoruz” projesinin katılımcıları. 27 Ekim’de başlayan proje için Gültepe ile birlikte Doğanlar da pilot bölge seçilmiş.

Filmde anne babalara da rol var

Proje kapsamında öğrenciler Yaşar Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte senaryo yazımı, çekim teknikleri, montaj ve oyunculuk konusundaki bilgilerini arttırdılar. Senaryolarını yazan gençler, çekimlere başladılar. Oyunculuk da kamera arkası da onlara emanet. Çekimlerde mahalleli gençlerin anne-babaları, hatta büyükanne ve büyükbabaları da rol alıyor.

Torunu Atakan Yaşar’la birlikte projede yer alan Emine Tulum, kamera karşısında çok heyecanlandığını söylüyor: “Benim rolüm top oynadıkları için çocuklara kızmak. ‘Başka yerde oynayın’ diyorum. Çocuklar için bu proje iyi oldu, en azından telefonla, tabletle oynamıyorlar. Buraya gelmek için can atıyorlar.” Atakan ise projede ikinci yönetmen görevini üstlenmiş. “Büyüyünce film okuyacağım” diyor.

Ancak mahallelinin projeyi sahiplenmesi zaman almış. Çalışmaların eskiden kilise olan bir merkezde yapılması endişe yaratmış. Büyüyünce bilim insanı olmak istediğini söyleyen Yakup Arslan, “İlk başta annemle babam beni göndermediler. Buranın kilise olduğunu sanıyorlardı. Sonradan hocalarımız ve belediye işe müdahale etti. Onları aradılar, konuştular. Sonradan ailemiz onay verdi, bize daha çok destek olmaya başladı” diyor.

“Bu projeden yönetmenler çıkacak”

Emine Yaman ve oğlu Hasan da projede yer alan mahallelilerden: “Duyduğumuzda biz de tedirgin olduk. Ama sonra oyuncu olarak biz de projeye katıldık. Mahallemiz tek tek katılmaya başladı. Çocuklarla birlikte güzel bir film çekiyoruz.”

Projenin koordinatörlüğünü de yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Sabire Soytok projenin amacına ulaştığını düşünüyor: “Amacımız mahallenin içine sanatı getirmekti. Çocuklara sanatı, sinemayı öğretmekti. Ben bu projeden birkaç tane yönetmen çıkacağına inanıyorum. Çocuklar kısa bir sürede çok hızlı geliştiler. Üniversitedeki öğrencilerimden bile daha hızlı geliştiklerini söyleyebilirim.”

Çekim ve kurgu aşaması bittikten sonra, mahallenin filmi İzmirlilere gösterilecek. Ardından projenin ikinci aşamasına geçilecek. Bu aşamada, gençlerin film çekiminde daha da uzmanlaşması hedefleniyor.