Maduro’yu devirmek için bağış kampanyası başlatıldı; amaç paralı asker kiralamak

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro.

28 Temmuz’da yapılan başkanlık seçimine hile karıştığı iddialarının ardından muhalefetin iktidarı diktatör olmakla, hükümetinse muhalefeti darbe girişiminde bulunmakla suçladığı Venezuela’da sular durulmuyor.

Güney Amerika ülkesinde, aralarında Venezuelalı eski asker ve polislerin de bulunduğu Ya Casi Venezuela (Neredeyse Venezuela) adındaki hareket, hükümeti devirmesine yardım etmesi için dünyanın en büyük paralı asker ordusu Blackwater’a ödemek üzere bağış kampanyası başlattı.

Pazartesi günü "www.yacasivenezuela.com" adresinden başlayan kampanyaya, 24 saat içinde 21 bin kişinin toplam 500 bin doların üzerinde bağış yaptığı, hedefinse 10 milyon dolar olduğu duyuruldu.

Amerika merkezli Blackwater’ın kurucusu Erik Dean Prince, kampanyanın başladığı Pazartesi günü X hesabından yayınladığı kısa videoda, “Venezuela, 28 Temmuz’da özgürlük için oy verdin. Şimdi de dolar verme zamanı. Demokrasi kazanacak” çağrısı yapmıştı.

Prince, ABD tarafından, aralarında Nicolas Maduro’nun da bulunduğu Venezuelalı üst düzey yöneticilerin başına konan ve 15 milyon dolara kadar çıkan ödülün, kişi başına 100 milyon dolara çıkarılması durumunda, “Arkanıza yaslanın ve sihri seyredin” söyleminde bulunmuş ve ödemenin Venezuela’nın yurt dışında dondurulmuş varlıklarıyla da yapılabileceğini kaydetmişti.

Sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalara göre Venezuela’daki muhalif siyasi partilerle doğrudan bir ilişkisi bulunmayan Ya Casi Venezuela hareketinin görünen simaları arasında, Venezuela’da ilk özel hareket birimlerini kuran, eski polis Ivan Simonovis, eski asker Guillermo Beltrán Vielma ve tanınan aktör Hendrick Bages bulunuyor.

Bağış için yapılan çağrıların ana hedef kitlesinin, 2015 sonrası yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi krizden dolayı ülkesini terk ederek başka ülkelere göç eden ve sayıları 7,7 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen Venezuelalı göçmenler olduğu görülüyor.

2018 yılında yapılan başkanlık seçimine, seçimin meşru ve adil, sonuçların güvenilir ve şeffaf olmadığı gerekçesiyle katılmayan muhalefet içindeki radikal bir kesim, sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın Maduro hükümetinin iktidarı barışçı bir şekilde teslim etmeyeceğini ve değişimin ancak silah zoruyla mümkün olabileceğini savunuyor.

Ordunun hemen her fırsatta mevcut iktidara bağlılığını ilan ettiği ülkede, Rusya merkezli paralı asker grubu Wagner üyelerinin de mevcut olduğu ve seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa sürede bütün ülkeye yayılan radikal sokak eylemlerini bastırılmasında, Wagner askerlerinin Venezuelalı güvenlik güçlerine ve milislere yardım ettiği bildirilmişti.

İlgili Haberler ABD Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’nun uçağına el koydu