Haftalardır Fransızlar’ı sokağa döken Emeklilik Reformu'nun parlamento oylaması olmaksızın Meclis'ten geçmesinin ardından, ülkede 6 gecedir şiddetli eylemleri sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasa görüşmeleri boyunca sergilediği sessizliğini bozdu. Macron, "Yasa demokratik süreci tamamlayarak geçecek. Yola devam" mesajı verdi.
Elysee Sarayı'nda, ülkenin en büyük iki kanalı TF1 ve France 2 Televizyonu’nda canlı yayında soruları yanıtlayan Macron, Fransızlar'ın beklediği "istifa, Meclis'in feshi ya da hükümet değişimi gibi" kararları almayacağını, aynı ekiple yola devam edeceklerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Macron, Muhalefet ve sendikalardan gelen tüm çağrılara ve ülkede altı gecedir yaşanan şiddetli eylemlere rağmen, yasanın "demokratik sürecini tamamlayarak", Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından yürürlüğe gireceğini açıkladı. Macron, eleştirilerin hedefindeki Başbakan Elisabeth Borne'a güveninin ise tam olduğunu söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
İkinci kez iktidar olan ve Fransa Anayasası'nın üçüncü kez aday olmasını yasakladığı Cumhurbaşkanı, "Bu reformu getirmek, ne bir lüks, ne bir keyif. Sadece bir zorunluluk. Ben, yeniden seçilmeyi düşünmüyorum. Kısa vadeli anketler ile ülkenin uzun vadeli genel çıkarları arasında, ülkemin çıkarlarını seçiyorum. Eğer popülaritem düşecekse düşsün bunu da karşılamaya hazırım" dedi.
Sendikaları suçladı
Sendikaları eleştiren Macron, hükümetin emeklilik yaşını 65'den 64'e geriletmeyi kabul ettiğini ancak sendikaların hiçbir uzlaşma yolu aramadığını dile getirdi.
Macron, buna rağmen sendikaların düzenlediği eylemlerin meşru olduğunu, kırıp dökenlere ise izin vermeyeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı, yarın yapılacak genel grevin ardından, yeniden sendikalarla temasa geçerek çalışma yaşamında reformlara devam edeceklerini açıkladı.
Fransızlar’ın, kentlerin kırılıp döküldüğü şiddet eylemleri karşısında yorgun olduğunun hatırlatılması üzerine Macron, "Haklılar da. Bundan sonra meşru eylemlere müsaade ederiz ama kırıp dökmelere taşkınlıklara, ülkeyi bölmeye çalışanlara müsade etmeyiz. Ülkenin faaliyetlerini engelleyenler karşısında olabildiğince normal bir hayatın devam edebilmesini diliyorum. Şiddet olmayan, ancak bu tartışmalar sırasında dile getirilen meşru öfkeyi yeniden duymaya çalışmak da benim görevim. Önümüzdeki haftalarda sosyal yasalar için sendikalarla yeniden temasa geçeceğiz" diye konuştu.
İlgili Haberler Fransa’da Gensoru Önergeleri Az Farkla ReddedildiMacron, "Hiç kendinizde hata görmüyor musunuz?" sorusuna, "Halkı bu reformun gerekliliğine daha iyi ikna etmeliydik" yanıtını verdi.
Macron, Göç Yasası'nın görüşmelerini ertelediklerini, Meclis'te diğer kesimlerden de destek bulacak reformları hayata geçireceklerini kaydetti. Macron, "Bazı reformlar yasa olmadan geçecek. Fransa'da her şeyi yasayla geçiriyoruz" dedi.
Sendikalar ile sağırlar diyaloğu
Macron'un konuşmasını değerlendiren ülkenin en büyük sendikalar konfederasyonu CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger, "Cumhurbaşkanı sendikaların uzlaşma aramadığı konusunda yalan söylüyor. Sendikalar sonuna kadar uzlaşma aradı" dedi.
İkinci büyük konfederasyon CGT Genel Sekreteri Philipe Martinez de, "Cumhurbaşkanının kendinden memnun bir tablo" çizdiğini belirterek, "bunun çok sorunlu bir tablo olduğunu, resmen çalışanların yüzüne karşı, onlarla alay ettiğini ve onları aşağıladığını" dile getirdi.
Martinez, iktidarın haftalardır protesto için sokağa çıkan milyonlarca çalışanı "aşağıladığını ve ciddiye almadığını" da dile getirerek, eylemlerin süreceğini, çalışanların Cumhurbaşkanı'na yarın yapılacak Genel Grev ile yanıt vereceklerini dile getirdi.
Marine Le Pen: " Macron hergün biraz daha yalnız"
Aşırı sağ ana muhalefet partisi Ulusal Bütünleşme lideri Marine Le Pen, "Macron'un konuşmasında, her gün biraz daha yalnızlaşan bir adamın gerçeklere karşı konuşmasını duyduk. Fransızlar'ı iki yıl daha çalıştıran, halka rağmen getirdiği bir yasayı oylamasız geçirmeyi zafer olarak görüyor. Belki yasadışı değil ama ahlaki de olmayan bir yöntem seçti. Bu bir Pirüs zaferidir. Sadece 9 oy farkla gensoru önergesi reddedilen Başbakan Borne da oylamadan parçalara ayrılarak çıkmıştır. Eğer bir nebze siyasi duygusu varsa, Başbakan kendisi gidecektir. Otoritesi tümüyle çökmüştür" diye konuştu.
Ana muhalefet partisi sol blok NUPES'in liderlerinden Jean Luc Melenchon da Macron'un yine "halka karşı geleneksel tarzıyla, aşağılayan bir ton ve yaklaşım seçtiğini; cumhurbaşkanının halkın gerçeklerinden haberdar olmadığını" söyledi.
Macron'un açıklamalarına rağmen ülkede grevler sürerken, sendikalar arası platform oybirliğiyle yarın için genel grev ve gösteri çağrısını yineledi.
Emeklilik Yasası ise, hükümet ve ana muhalefet Ulusal Bütünleşme (RN) partisi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından tartışmalı yasa, Macron'un onayından sonra yaz sonunda yürürlüğe girecek.