Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 28-30 Haziran’da Madrid’de yapılacak NATO zirvesi öncesinde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile görüşmesinde, Türkiye’den, “İttifak karşısındaki pozisyonuna netlik getirmesini isteyeceğini” bildirdi.
Elysee kaynakları, netleşme isteğinin yalnızca Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin karşı çıkması konusunda değil, Londra zirvesinden bu yana dile getirilen konuları kapsadığını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO zirvesi çerçevesinde yüz yüze görüşmesi de bekleniyor.
İlgili Haberler Kalın'dan İsveç ve Finlandiya'ya NATO MesajıFransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Macron, 28-30 Haziran tarihlerinde Madrid’de yapılacak NATO zirvesinin hazırlıklarını görüşmek üzere NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi. Toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da katıldı.
Toplantının ardından Elysee’den yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı'nın 2019 yılı Aralık ayındaki Londra Zirvesi'nde sunduğu taleplerin ardından, Madrid Zirvesi, Avrupa Stratejik Pusulası'nın yeni İttifak konseptine entegrasyonunu ele almak için bir fırsat olacaktır. Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'den duruşuna ilişkin netlik getirmesini istediğini söyledi” ifadesine yer verildi.
Macron: “İsveç ve Finlanda’ya güvenlik garantisi vermeye hazırız”
Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya katılma konusundaki egemen seçimlerinde verdiği desteği yineleyen Macron, bu iki ülkenin “güçlü savunma yeteneklerine sahip yakın ortaklar olduklarının ve bu sayede bölgenin güvenlik ve istikrarının güçlendirilmesine katkıda bulunacaklarının” altını çizdi. Açıklamada, Macron’un, “iki ülkeye ittifak üyesi olana kadar, Fransa'nın güvenlik garantisi vermeye hazır olduğunu” da hatırlattığı belirtildi.
İlgili Haberler NATO'da Türkiye'yi İkna Çabaları YoğunlaşıyorElysee diplomatları daha önce de NATO’nun savunma maddesi olan “5. Madde” gibi, Avrupa Birliği Anlaşması’nın da “güvenlik maddesi” bulunduğunu ve bu maddeye dayanarak, AB üyesi Finlandiya ve İsveç’e “güvenlik garantisi verebileceklerini” dile getirmişti.
VOA Türkçe’nin Elysee kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Macron’un Türkiye’den açıklık getirmesini istediği konular, 2019’da Londra’da ve 2021 yılı Haziran ayında Brüksel’de yapılan NATO zirvelerinde dile getirilen konuları da kapsıyor. Elysee kaynakları, “Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin bir müttefikine karşı ilkeler ve davranış kuralları konusundaki belirsizliklerinin giderilmesini; değerler ilkeler ve davranış kuralları; ittifakın misyon ve hedeflerinin netleşmesi gibi konulara açıklık getirmesini istemişti. Madrid Zirvesi, NATO'nun stratejik gözden geçirmesinin sunumunun zamanı olacak. Cumhurbaşkanı Londra zirvesinden bu yana çeşitli noktalara açıklık getirilmesi taleplerini ortaya koydu. Bu talepler aynen devam ediyor ve değişmedi” dedi.
İlgili Haberler Stoltenberg: “Türkiye'nin Endişeleri Meşru”Konuyu VOA Türkçe’ye değerlendiren Türk diplomatlar ise, “İsveç’in teröre verdiği desteğin bizi neden rahatsız ettiğini bir kez daha NATO üyeleri nezdinde anlatmak konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Edinilen bilgilere göre, Macron ve Erdoğan’ın Madrid’de NATO zirvesinde yüz yüze görüşmesi planlanıyor. Her iki cumhurbaşkanının ekibi de görüşmenin ayrıntıları için çalışıyor.
NATO’da Türkiye vurgusu yok
NATO’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise, "Stoltenberg ve Macron, Madrid'deki liderler tarafından benimsenecek ve İttifak'ın gelecekteki adaptasyonunu yönlendirecek olan NATO'nun Stratejik Konsepti'nin önemini vurguladılar. 28-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek zirvede Müttefik liderler, NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını daha da güçlendirecek ve Ukrayna'yı daha uzun vadede destekleyecek kararlar alacak. Liderler ayrıca Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik tarihi uygulamalarını tartışmaya hazırlar ve Ukrayna, Gürcistan ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere diğer yakın ortaklarla bir araya gelecekler” denildi.
Genel Sekreter Stoltenberg’in, NATO’nun Romanya’daki yeni savaş grubuna liderlik eden Fransa'yı “NATO'daki kilit rolünden” dolayı övdüğü belirtilen açıklamada, “Charles de Gaulle uçak gemisi grubu Akdeniz'in güvenliğini sağlamaya yardımcı olurken, Fransa da İttifak'ın doğu kısmında devriyeler için savaş uçakları konuşlandırdı. Stoltenberg ayrıca Cumhurbaşkanı Macron'a Fransa'nın nükleer caydırıcılıktaki rolü ve savunma harcamaları, terörizme karşı mücadele ve NATO'nun Avrupa Birliği ile işbirliğini daha da derinleştirme konusunda örnek teşkil ettiği için teşekkür etti” denildi.
İlgili Haberler “İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’“Teröre destek”
Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından güvenlik kaygıları nedeniyle NATO’ya acil üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine karşı çıkmıştı. İttifakın 1952'den beri üyesi olan Türkiye, “özellikle PKK ve YPG’li teröristleri barındırdıkları” gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya entegrasyonuna karşı çıkıyor. Ankara ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2019 yılı Ekim ayında Suriye'nin kuzeyine sınır ötesi operasyon düzenlemesinin ardından İsveç'in silah ihracatına koyduğu ambargonun kaldırılmasını istiyor.