Hamas’ın İsrail’e saldırması ve İsrail’in Gazze’ye başlattığı hava operasyonunun ardından birçok Batı ülkesi lideri dayanışma mesajları vermek için İsrail’i ziyaret ediyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ABD, Almanya ve İngiltere liderlerinin ardından bugün İsrail’de temaslarda bulunuyor.
Ziyaretinde yaptığı açıklamada Macron, İsrail'i Hamas’la mücadelesinde yalnız bırakmama sözü verirken, bölgesel bir çatışma riskine karşı da uyarıda bulundu.
Tel Aviv Havaalanı'nda 7 Ekim’deki saldırıda hayatını kaybeden Fransız vatandaşlarının aileleriyle biraraya gelen Macron, Kudüs'te ise İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la görüşerek ülkesinin İsrail ile "omuz omuza durduğunu" ve ilk hedefin Gazze'deki rehinelerin kurtarılması olması gerektiğini söyledi.
Macron, "Terörizme karşı bu savaşta yalnız bırakılmadığınızdan emin olmanızı istiyoruz. Herhangi bir karışıklığa mahal vermeden ve bu çatışmayı büyütmeden terörizme karşı mücadele etmek hepimizin görevidir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanlığı danışmanları, Macron'un İsrail ile dayanışma göstermenin ötesinde, gerilimin tırmanmasını önlemek, rehineleri serbest bırakmak, İsrail'in güvenliğini garanti altına almak ve iki devletli bir çözüm için çalışmak üzere "mümkün olduğunca operasyonel öneriler sunmak istediğini" söylediler. Macron'un bir ateşkes için ısrarcı olacağını da eklediler.
Macron'un İsrail ziyareti, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları'nın dün İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın sivillere daha fazla yardım ulaşmasını sağlamak için durdurulması üzerinde uzlaşmaya varmakta zorlanmalarının ardından gerçekleşti.
Macron bugün ayrıca, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de biraraya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı'nın muhalefet liderleri Benny Gantz ve Yair Lapid ile de görüşmesi bekleniyor.
Mahmud Abbas'ın ofisinden yapılan açıklamada ise Macron'un Filistin lideri ile Batı Şeria'nın Ramallah kentinde biraraya geleceği belirtildi.
Fransız düşünce kuruluşu IRIS'in Beyrut merkezli dış politika uzmanı Karim Emile Bitar, Reuters’a yaptığı açıklamada, "Fransa'nın Akdeniz'in güneyindeki yumuşak gücü önemli ölçüde azaldı. Artık Fransa'yı diğer Batılı ülkelerden ayıran hiçbir şeyin kalmadığı izlenimine kapılıyoruz" dedi.
Bitar, Fransız hükümetinin Filistin yanlısı gösterilere yönelik genel bir yasak getirme kararının mahkemeler tarafından iptal edilmesinin Macron'un Arap dünyasında itibar kaybetmesinin nedenlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Ancak Fransız yetkililer Macron'un politikasının taraflı olduğu yorumlarına karşı çıkıyor ve Macron'un Filistinliler'in haklarını ve iki devletli çözüm pozisyonunu sürekli olarak yinelediğini söylüyorlar. Reuters’s konuşan bir danışman, "Bu, Fransa'nın hiçbir zaman sapmadığı bir hedeftir" dedi.
7 Ekim'deki Hamas saldırısında 30 Fransız vatandaşı öldürüldü, 9’u ise hala kayıp.