Macron Fransa'nın Askeri Taahhütlerini Yerine Getirebilecek mi?

Your browser doesn’t support HTML5

Fransa’da, bütçe kesintileri konusunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la gerginlik yaşayan Genelkurmay Başkanı General Pierre de Villiers istifa etti. Siyaset uzmanlarına göre bu istifa, ekonomisini dengelerken ülke içindeki ve dışındaki askeri taahhütlerini yerine getirmeye çalışan Macron hükümetinin karşı karşıya bulunduğu zorlukları gözler önüne serdi.

Orgeneral Pierre de Villiers, istifasının ardından yaptığı açıklamada, önerilen bütçe kesintileriyle Fransa’nın güvenliğini garanti etmenin mümkün olmadığını söyledi. Uzmanlara göre, istifayla Cumhurbaşkanı Macron’un otoritesi ilk kez sınanmış oluyor.

Macron, bu yılki cari açığı kontrol altına almak için 2017 savunma bütçesinde yaklaşık bir milyar dolar kesinti yapmak istiyor, 2018 ve sonrasındaysa, savunma harcamalarında artış vadediyor.

Trump yönetimi, NATO üyelerinin yüzde 2 hedefine daha hızlı ulaşmalarını istese de, şu anda Fransız ordusu birçok cephede görev yapıyor.

Ayrıca son terör saldırılarından sonra, Fransa sokaklarında yaklaşık 7500 asker devriye geziyor.

Fransız askerleri ayrıca, Suriye ve Irak’ta IŞİD militanlarına saldırılar düzenliyor.

Fransa, Kuzey Afrika’daki terörle mücadele operasyonlarına da liderlik ediyor. Afrika’da 4 bin Fransız askeri görev yapıyor.

Macron’un atadığı yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral François Lecointre, daha önce Mali’deki AB güçlerine liderlik etti. Macron, göreve geldikten sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Mali’ye yapmıştı.

“Bu kesintilerin, bazı askeri operasyonlar için ne anlama geleceğini henüz kestiremiyoruz. Ancak Macron liderliğindeki Fransa’nın, Afrika’daki vaatlerine bağlı kalacağını biliyoruz.”

Macron, Afrika’daki terörle mücadele operasyonlarına, Avrupa Birliği üyelerinden daha fazla destek istiyor.