Macaristan’ın muhalefet partisi Demokratik Koalisyon’dan bir milletvekili bugün, Parlamento Danışma Kurulu’nun İsveç’in NATO üyeliğinin gelecek hafta oylanmasına dair bir öneriyi reddettiğini açıkladı.
Agnes Vadai, parlamentodaki kapalı oturum sonrasında Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.
Vadai, iktidardaki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Hristiyan Demokrat partilerinin milletvekillerinin, oylamayı gelecek hafta yapılacak genel kurul toplantısının gündemine getirmeyi desteklemediklerini söyledi.
Vadai, "Danışma Kurulu, oylamayı gelecek haftanın gündemine almayı reddetti" dedi. Vadai ayrıca, partisinin Pazartesi günü gerçekleşecek parlamento oturumunda oylamayı yeniden önereceğini açıkladı.
Vadai, Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz’in, oylamanın zamanına, Türkiye’nin tutumuna göre karar vereceğinin ortada olduğunu da söyledi.
İttifaka katılım konusunda ABD’nin güçlü desteğini alan Stockholm, zirve öncesinde NATO üyesi olmak istiyor. Ancak, Ankara ve Budapeşte, İsveç’in üyelik başvurusunu henüz onaylamış değil.
İlgili Haberler Beyaz Saray'dan "NATO'da birlik korunmalı ve İsveç üye olmalı" mesajıVadai, "Başbakan Viktor Orban, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte hareket ediyor. Macar egemenliğini hiçe sayıyor ve NATO'nun birliğini bozuyor. Bugün görüldüğü gibi, NATO zirvesinden önce bir onay gelmeyecek" dedi.
NATO ülkeleri, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bir zirve için toplanacak.
Parlamentonun basın ofisi, gelecek hafta yapılacak oturumun gündeminin bugün ilerleyen saatlerde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.
Macaristan Dışişleri Bakanlığı ve bir hükümet sözcüsü, Reuters haber ajansının bilgi talebini yanıtlamadı.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin onayı geçen Temmuz ayından beri Macaristan Parlamentosu’nda bekliyor.
Orban, Stockholm ve Helsinki’nin ittifaka katılım arayışıyla ilgili endişelerini ilk kez Şubat ayında dile getirmişti.
Orban, diğer eleştirilerinin yanısıra, her iki ülkeyi de Macaristan'daki demokrasinin sağlığı ve hukukun üstünlüğü hakkında "yalan" yaymakla suçlamıştı. Ancak Macar milletvekilleri, Finlandiya’nın üyelik teklifini Mart ayı sonlarında onaylamıştı.
Erdoğan ise, Pazar günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin tutumunu yineledi.
İlgili Haberler Stoltenberg: ''İsveç ve Türkiye NATO zirvesi öncesi Brüksel'de görüşecek''Ankara’nın Stockholm’e yeşil ışık yakması için Erdoğan, İsveç'in PKK’nın ülkedeki protestolarını engellemesi gerektiğini söyledi.
Dün, Batılı bir yetkili Reuters haber ajansına, NATO müttefiklerinin Türkiye’yi İsveç’in üyeliğini kabul etmesi için ikna çabalarını hızlandırdıklarını söyledi.
Yetkili, Litvanya’daki zirve öncesi bu çabaların ne kadar başarılı olacağının belirsiz olduğunu kaydetti.