Moskova, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların bulunduğu bölgelere odaklanacağını söylese de ülkenin batısındaki Lviv kentinde bugün roket saldırıları düzenlendi.
Roket saldırıları, bölge yetkililerinin şehrin çevresindeki patlamalar nedeniyle halka sığınaklara inme uyarısı yapmasının ardından gerçekleşti. Lviv Bölge Valisi Maksim Kozitski, saldırılarda beş kişinin yaralandığını açıkladı.
Kozitski sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Lviv'in şehir sınırları içinde iki roket saldırısı oldu" dedi. Gün içinde Kozitski, yeni bir roket saldırısı gerçekleştiğini de duyurdu.
Kozitski daha önce de Lviv'in doğu sınırında üç güçlü patlama gerçekleştiğini duyurmuştu.
Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovi de bombardımanın yakıt depolayan bir sanayi tesisini alevler içinde bıraktığını doğruladı. Sadovi, hiçbir konut binasının vurulmadığını kaydetti.
Lviv'in merkezindeki Reuters tanıkları, şehrin kuzeydoğu tarafından yoğun siyah dumanların yükseldiğini ve havayı güçlü bir yanık kokusu doldurduğunu bildirdi.
Polonya sınırına yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Lviv, Moskova'nın 24 Şubat'ta işgali başlatmasından bu yana, Rusya'ya yakın bazı Ukrayna şehirlerini harap eden bombardıman ve çatışmalardan fazla etkilenmemişti.
Öte yandan Kiev bölgesi valisi, Rus kuvvetlerinin Çernobil nükleer santralındaki işçilerin yaşadığı bir kasabanın kontrolunu ele geçirdiğini ve kuşatma altındaki liman kenti Mariupol sokaklarında çatışmaların yaşandığını söyledi.
Dört haftadan fazla süren çatışmanın ardından Rusya, Ukrayna'nın herhangi bir büyük şehrini ele geçirmeyi başarabilmiş değil. Moskova dün yaptığı açıklamada, doğuda Rus destekli ayrılıkçıların bulunduğu topraklara odaklanacağı sinyalini vermişti.
Birçok kentte yoğun çatışmalar bugün de sürdü. Rusya’nın işgali nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken 3 milyon 800 bin kişi ülkeyi terk etti.
Birleşmiş Milletler, Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını söylüyor.
Kiev bölgesi valisi Oleksandr Pavlyuk, Rus birliklerinin Belarus sınırına yakın olan ve yakındaki Çernobil tesisindeki işçilerin yaşadığı Slavutiç'i ele geçirdiğini söyledi.
Pavlyuk, Rus güçlerinin havaya ateş açtığını ve protesto amaçlı büyük bir Ukrayna bayrağı açarak "Ukrayna'ya Zafer" diye bağıran kent sakinlerini dağıtmak için ses bombası attığını söyledi. Reuters haber ajansı bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadı.
Slavutiç, 1986 yılında dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil çevresindeki yasak bölgenin hemen dışında. Ukraynalı personel, nükleer tesisin Rus güçleri tarafından ele geçirilmesinden sonra da Çernobil'de çalışmaya devam etti.
Güneydeki Mariupol kentinde, Belediye Başkanı Vadim Boiçenko, kent merkezinde sokak çatışmaları yaşandığını ve durumun hala kritik olduğunu söyledi.
Zelenski’den Mariupol için Halep benzetmesi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise, Katar'daki Doha Forumu'na hitaben yaptığı konuşmada, Mariupol'daki yıkımı Suriye'nin Halep kentinde Suriye iç savaşında Beşar Esat ve Rus güçlerinin sebep olduğu yıkıma benzetti.
Zelenski, "Limanlarımızı yok ediyorlar" diyerek, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri olan ülkesinin gıda maddelerini ihraç edememesinin korkunç sonuçları olacağı konusunda uyardı.
Zelenski, "Ukrayna'dan ihracatın olmaması, dünya çapında tüm ülkelere bir darbe indirecek" dedi.
Foruma görüntülü bağlanan Zelenski, Rusya'nın petrol ve doğalgaz zenginliğini diğer ülkelere "şantaj yapmak" için kullanmaması için enerji üreten ülkelere üretimlerini arttırma çağrısında bulundu.