Merkezi Londra’da bulunan ve dünyanın en prestijli sanat fuarlarından biri sayılan Frieze Sanat Fuarı New York’un Randalls Adası’nda sanatseverlere kapılarını açtı. Bu yılki fuara aralarında Türkiye’den üç galerinin de bulunduğu 32 galeri katılıyor.
Amerika’da görsel sanatların merkezi konumunda olan New York’a bu fuar için dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverlerin heyecanla beklediği Frieze Sanat Fuarı henüz keşfedilmemiş yetenekleri çağdaş sanatın ünlü isimleriyle bir araya getirmesiyle tanınıyor.
Bu yıl fuar daha açılmadan birçok galerinin fuarda sergileyecekleri eserlerin satıldığı haberlerine rağmen fuara olan ilgi büyük.
Fuarda bu yıl sadece koleksiyoncular değil, müzeler de önemli parçaları envanterine ekledi. 1960’ta Max Ernest’in yaptığı bir heykel açılışta yarım milyon dolara satılırken, Brooklyn Müzesi de Diedrick Brackens’in bir eserini 300 bin dolara koleksiyonuna taşıdı.
Bu yıl Frieze’e katılan Türk galerilerden birisi New York’ta yapılan sanat fuarlarına uzun zamandır katılan PiArtworks. Mart ayında yapılan Armory Show’a yedi yıl boyunca katılan PiArtworks galerisinin sahibi Yeşim Turanlı, Türkiye’nin en başarılı galerilerinden birini yönetmenin gururunu taşıyor. Turhanlı 1998 yılında Ortaköy’de açtığı galerisiyle Türkiye çağdaş sanat ortamının öncü galerilerinden biri haline geldi. 2013'te Londra'da da bir şube açan PiArtworks uluslararası anlamda genişleyen Türklere ait ilk galeri.
Bu yıl Frieze sanat fuarında Spotlight adli bölüme davet edilen PiArtworks, fuara Mısırlı sanatçı Susan Hefuna’nın eserleriyle katılıyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Turanlı bu fuara katılmanın önemini şöyle anlattı: “Londra’da altıncı yılımızı tamamlıyoruz. Oradaki görevimiz oralı da olmak, İstanbullu da olmak ve bu iki bölge arasında köprü kurmaktı. Amacımız Avrupalı sanatçıları Türkiye’ye taşımak, Türk sanatçıları da Avrupa’ya taşımaktı. Bu yıl Frize Londra’ya İpek Düben’le katıldıktan sonra, Frieze New York’a da katılmanın önemli olduğunu düşündük, bu bölgeyle de bağlantı kurmamız gerektiğini düşündük ve bu yıl Spotlight kısmıyla Frieze’e ilk katılımımızı gerçekleştirdik.”
Spotlight bölümünün küratörü Laura Hoptman İstanbul’da bulunan Galerist ve Nev galerilerini de davet etmiş. Galerist/Galeri Nev sergiye 2017’de, yıllarca ikamet ettiği Paris’te hayatını kaybeden Türk sanatçı Yüksel Arslan’la katıldı.
Galerist/Galeri Nev adına New York’ta bulunan Deniz Artun Spotlight’a Arslan ile katılmanın çok iyi olacağını düşündüklerini bu yüzden daveti kabul ettiklerini belirtiyor.
“Spotlight tam olarak keşfedilmemiş sanatçılara ayrılmış bir bölüm, Yüksel Arslan Türkiye’de çok yerleşik, iyi bilenen bir sanatçı olmakla birlikte, hala New York’ta onu keşfetmekten keyif duyacak insanlar olduğunu düşündük,” diyor Artun. New York’ta ilk kez 2008’de Drawing Center’da eserleri sergilenen Arslan’ın eserleri ikinci kez New Yorklu koleksiyoncularla buluşmuş oldu.
Yeşim Turanlı, New Yorkluların sanata ve fuara gösterdikleri ilginin bir gelenek olduğunu anlatırken, bu yıl Hefuna’yı getirme sebeplerinin tamamen Frieze’in New York fuarına beklenen koleksiyoncularla bağlantılı olduğunu belirtiyor. “Fuarlara katılmak büyük bir masraf, haliyle bir fuara gelirken o masrafı çıkartabileceğiniz eserleri getiriyorsunuz. Frieze’n Londra’da fuarına çoğunlukla Türk sanatçılarla katılıyoruz. Onlara ilgi o fuarda daha çok oluyor” diyen Turanlı bu durumun İstanbul için de geçerli olduğunu söyledi.
Bu yıl Frieze’de Dialogos isimli bir de Latin Amerika sanatçılarına ayrılan bölüm dikkat çekiyor.
Frieze Sanat Fuarı 7 Mayıs’a kadar devam edecek.
Frieze bu yıl Rockefeller Center’in bahçesinde bir de heykel sergisi açarak sanatı halka taşıdı. Aralarında Joan Miro, Paulo Nazareth, Hank Willis Thomas, Rochelle Goldberg’in de bulunduğu heykeltıraşların eserleri Haziran ayının sonun kadar sergilenecek.