Libya’da yaşanan sel felaketinin ardından binlerce kayıp kişiye ulaşma çalışmaları sürüyor. Libya'nın doğusundaki yönetimin bakanı Derna'da şimdiye kadar 5300'den fazla kişinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi.
Bu sayının iki katına çıkabileceğini söyleyen sivil havacılık bakanı Hichem Ebu Çikiouat, felaketle mücadele etme konusunda Libya'nın tecrübesi olmadığını söyleyerek uluslararası yardım talep etti.
Libyalı yetkili yeniden inşa için milyarlarca doların gerekeceğini belirtti.
Libya’nın doğusundaki Derna kentinde meydana gelen sel felaketinde binlerce kişiye ulaşılamadığı belirtilmişti.
Daniel fırtınasını vurduğu bölgede barajlar patladı ve Derna kentinin neredeyse dörtte biri su altında kaldı. Ulaşılamayan on bin kişiden çoğunun denize sürüklenmiş olabileceği belirtiliyor.
Yardım konvoyları ve buldozer taşıyan kamyonlar kente ulaşmaya çalışıyor. Ancak Libya 2011’deki iç savaştan bu yana siyasi olarak bölünmüş olduğu için kurtarma operasyonları karmaşık şekilde ilerliyor.
Uluslararası toplumun tanıdığı merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Birlik Hükümeti batıda.
Sel felaketinin vurduğu Derna ise paralel bir yönetimin faaliyet gösterdiği doğuda. Bu bölge komutan Halifa Haftar kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu denetiminde.
Libya Başbakanı Abdulhamid el-Dibeybah, sel felaketini daha önce benzeri görülmemiş bir facia olarak niteledi. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi de ulusal birlikte çağrısında bulundu.
Katar ve Türkiye'den yardım
Katar ve Türkiye Libya’daki sel felaketinin ardından bölgeye yardım gönderen ülkeler arasında.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile telefonda görüşerek taziye dileklerini iletti, yardımların süreceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da eski adıyla Twitter yeni adıyla X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, AFAD’ın Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize ettiğini belirtti.
Erdoğan, bu uçaklarda çalışmalara destek olmak amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu, 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, çizme ve el feneri gibi malzemelerin olduğunu kaydetti.
Petrol limanları yeniden açıldı
Libya’da kuvvetli fırtınanın ardından kapanan dört önemli petrol limanı da yeniden açıldı.
Brega, Es Sidra ve Ras Lanuf limanlarının Salı günü; Zueitina limanının da Çarşamba günü yeniden açıldığı belirtiliyor.
Petrol fiyatları Libya’da petrol üretimine ilişkin kaygıların da etkisiyle yükselerek son 10 ayın en yüksek seviyesine yaklaşmıştı.
Reuters'ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.