Libya’da Kaddafi yanlıları ile isyancılar arasında çarpışmalar devam ederken, halk iki ateş arasında kalmış durumda.
Her ne kadar son haftalarda koşullarda düzelme görülse de birçok kent ve kasabada hala yiyecek ve temel ihtiyaçların giderilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Bu arada yardım kuruluşları da uzun vadede Libya için neler yapabileceklerini belirlemeye çalışıyor.
Washington yakınlarındaki Amerika İslami Yardım Derneği’nin çalışanları telefonla Ortadoğu için yardım parası topluyor.
Gönüllü kuruluş, çatışmalardan kaçan Libyalı ailelerle yabancı işçilere Tunus sınırı üzerinde bulunan 10’un üzerindeki merkezde yiyecek dağıtıyor.
Grubun Libya asıllı sözcüsü Esma Yusuf’un yakınları Bingazi’de yaşıyor. Yusuf, bir süre önce Tunus’taki mülteci kamplarını gezmiş. Esma, durumu en acil olanların, yardım kuruluşlarının ulaşamadığı, ülkenin iç kesimlerinde yaşayan Libyalılar olduğunu söylüyor: "Libya’daki en önemli sorun dünyayla bağlantıları kesilen, kuşatma altında olan ve gıdaya erişimi olmayan kentler."
Esma Yusuf, çatışmaların yoğun olduğu kentlerde de sivil halkın zor durumda olduğunu söylüyor.
Savaş başlayalı beş ay oldu, bu süre içinde halkın büyük bir kısmı kaçarken, çok azı da geride kaldı.
Libya’nın en büyük üçüncü kenti olan Misrata’da incelemelerde bulunan BM heyeti, halkın büyük bir kısmının yiyecek bulamadığını belirledi. Ekibe göre, gıda malzemesi yok denecek kadar az, nakit sıkıntısı var ve fiyatlar sürekli artıyor.
Amerika Uluslararası Yardım Dairesi Başkanı Mark Bartolini, dairenin çatışmaların başlamasından bu yana Libya’da 80 milyon Dolarlık gıda, tıbbi ve yardım malzemesi dağıttığını söylüyor: "Çok sıkıntı yaşandığı bir gerçek.Şu anda durum kontrol altında ama bu her an değişebilir. Bu yüzden de kaygılıyız."
Çatışmaların başkentte hız kazanması halinde durumun daha da kötüleşeceğinden endişe ediliyor.
Esma Yusuf, "Trablus’ta halkın benzin ve temel gıda maddeleri alabilmek için uzun kuyruklarda saatlerce beklediklerini duyuyoruz," diyor.
Uzun dönemli kaygılar bununla da bitmiyor. Bartolini, çatışmalar sona erdiğinde, yardım kuruluşlarının temel ihtiyaçları sağlayacak sistemi kurmuş olmaları gerektiğini söylüyor.
Mark Bartolini, "Savaşan, çatışmalara katılanlar savaş bittiğinde iş bulmak zorunda. Bu tür zorluklar, çatışmalar sonrasında toplumları bölen unsurlar haline gelebiliyor," şeklinde konuşuyor.
Bir süre önce, uluslararası toplum Libyalı asileri ülkenin tek meşru otoritesi olarak tanıdı. Bu, dondurulan milyarlarca dolarlık Libya varlıklarının asi gruplara dağıtılmasını sağlayabilir.
Ancak bu para isyancıların eline geçinceye kadar, insani kriz devam edecek gibi görünüyor.
Bu nedenle de Amerika İslami Yardım Derneği gibi kuruluşlar daha uzun süre Libya’ya yardım edecek şekilde plan yapıyorlar.