Uluslarası Kuruluşlar Libya’daki Mültecilere Yardıma Hazırlanıyor

Uluslarası Kuruluşlar Libya’daki Mültecilere Yardıma Hazırlanıyor

Uluslarası Kuruluşlar Libya’daki Mültecilere Yardıma Hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Libya'da sivillerin ülkeyi terk etmesinin önlendiği görüşünde. Nedeni ise Libya'dan Tunus'a giriş yapan mülteci sayısının önemli ölçüde azalarak günde 10-15 binden 2 bine düşmesi. Yetkililer ani düşüşü açıklayamıyor. Ancak çatışmaların insanların sınırdan geçmesini engellemesi mümkün.
Dairesi sözcüsü Melissa Fleming, sınırdaki mültecilerden alınan bilgilere göre, Libyalıların ülkeyi terk etmemeleri konusunda baskı gördüklerini sandıklarını söyledi. Libya sınırlarını silahlı hükümet yanlısı güçlerin koruduğuna dikkati çeken sözcü, sınırı geçmeyi başaranlardan da cep telefonlarının, paralarının ve video kameralarının ellerinden alındığını bildirdi. Sözcüye göre mültecilerin çoğu korku içinde ve kimse konuşmak istemiyor. Fleming sınırdaki askeri kontrolün hafifletilmesi halinde mülteci sayısında artış yaşanabileceğini tahmin ediyor.
Bu arada, merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Kızıl Haç örgütü, Libya'daki krizden etkilenen yaklaşık 200 bin kişi için önümüzdeki iki ay içinde 26 milyon dolar yardım toplanılması çağrısında bulundu. Kızıl Haç sözcüsü Anna Nelson paranın Libya'daki 110 bin ve Tunus’a sığınan sınırın 100 bin kişi için gıda, su, tıbbi yardım ve hijyen maddeleri için kullanılacağını söyledi. Çatışmalar ve hava bombardımanın devam ettiğine dikkati çeken sözcü, Tunus ve Mısır sınırında hala yardım bekleyen binlerce mülteci bulunduğunu ve Libya’da durum kötüleşirse sınırlara yeni bir mülteci akını olabileceğini belirtti.
Kaddafi’ye bağlı askeri birliklerle isyancılar arasında çatışmaların başladığı 15 Şubat tarihinden beri yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.