Batılı ve Arap ülkeler, “Kaddafi’siz Libya” konusunu görüşmek amacıyla bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir araya geliyor.
Libya Temas Grubu toplantısında isyancılara yardım amacıyla Mayıs ayında kararlaştırılan ödeneğin de faaliyete geçirilmesi ele alınacak.
Abu Dabi’deki Temas Grubu toplantısına katılan 22 ülke arasında Türkiye de katılacak. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil edeceği bildirildi.
Bu arada NATO’nun Kaddafi’ye karşı hava operasyonlarını sürdüreceği sözü verdiği gün Libya hükümetine bağlı kuvvetler, Misrata’ya ağır bir saldırı düzenledi.
Görgü tanıkları liman kentinin ağır topçu ateşine tutulduğunu ve Kaddafi yanlısı binlerce askerin güney, doğu ve batıdan kente ilerlediğini söylüyor. Misrata’da ölü sayısının en az 10, yaralı sayısınınsa 25’i geçtiği bildiriliyor.
Brüksel’da toplanan NATO savunma bakanları, Kaddafi’ye yönelik hava saldırılarının süreceğine dair taahhütte bulunmuştu.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Ramussen, NATO’nun Kaddafi’siz bir Libya’ya hazırlandığını, Kaddafi’nin çekilmesinin sadece zaman meselesi olduğunu söyledi.
NATO’dan yapılan açıklamadaysa ittifakın Libya’daki askeri operasyonların devamı için en üst seviyede esneklik ve gereken tüm olanakları kullanmaya hazır olduğu bildirildi.
Öte yandan Brüksel’deki toplantıya katılan Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, NATO üyeleri Türkiye, Hollanda, İspanya, Almanya ve Polonya’dan ittifakın Kaddafi kuvvetlerine karşı düzenlediği operasyonlara daha fazla katkı sağlamaları çağrısında bulundu.
Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik olarak başlattığı operasyonu iki ayı aşkın bir süredir devam ettiren NATO, bir yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının gereğini yerine getirmeye çalışırken diğer yandan da Kaddafi sonrası planlamaya ağırlık veriyor. Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanlarının gündeminde hem mevcut operasyon hem de sonrasında atılacak adımlar masaya yatırıldı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tüm bakanların Kaddafi üzerindeki baskının gerektiği kadar sürdürülmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Bakanlar siyasi düzeyde Birleşik Koruyucu Operasyonu’nun sürdürülmesi konusunda konsensüse varsalar da askeri alanda bazı sıkıntılar mevcut. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının NATO’nun Libya topraklarına ayak basmasına izin vermemesi eldeki kapasite ve kabiliyeti sınırlayıcı bir etki yaratıyor. Durum böyle olunca da operasyona katkıda bulunan ülkelerin desteğinin belli bir aşamada yetersiz kalması riski doğuyor.
Rasmussen her ne kadar operasyonun sürdürülmesi için yeterli imkan ve kapasiteye sahip olunduğunun altını çizse de bazı ülkelerin mevcut desteklerini gözden geçirme niyetinde olması sıkıntı yaratıyor. Rasmussen, üye ülkelerden mevcut katkılarını sürdürmelerini ve diğer ülkelerin de katkıda bulunmasını talep etti. Benzer nitelikli bir çağrı ABD Savunma Bakanı Robert Gates’ten de geldi.
Şu an operasyona 28 NATO üyesinden 17’si destek veriyor. Libya yönetiminin güçlerine yönelik olarak düzenlenen hava saldırılarında yer alan ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Belçika, Danimarka ve Norveç. Bu sekiz ülkeye dışarıdan Birlesik Arap Emirlikleri destek veriyor. Türkiye, İspanya ve Hollanda ise operasyona verdiği uçaklara yer hedeflerini vurma yetkisi vermeyen ülkeler arasında yer alıyor. Operasyona hiç katılmayan Almanya ve Polonya üzerinde de giderek artan bir baskı var. Yapılan çağrılara karşın mevcut pozisyonlarda değişiklik sinyali gelmiyor.
Savunma bakanlarının önemli gündem maddelerinden birini de NATO’nun yeni komuta yapısı oluşturuyor. NATO yeni yapılanma çerçevesinde İzmir’deki komutanlığı korumayı ancak görevini değiştirmeyi planlıyor. Mevcut yapıda Hava Unsur Komutanlığı olarak görev yapan üssün yeni yapıda halen İspanya’da bulunan Kara Unsur Kuvvet Komutanlığı görevini üstlenmesi öngörülüyor. Portekiz’deki komutanlığın ve Yunanistan’daki Kombine Hava Operasyon Merkezi’nin de kapatılması gündemde.