Libya'da Terör Kaygısı Artıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Libya’da hükümet ülkedeki militanlarla mücadele etmek için askeri yardım isterken, uzmanlar ülkenin bölünmenin eşiğinde olduğu uyarısında bulunuyor. Libya’nın terör ihraç eden bir ülkeye dönüşmesi konusunda da kaygılar var

Libya’da hükümet ülkedeki militanlarla mücadele etmek için askeri yardım isterken, uzmanlar ülkenin bölünmenin eşiğinde olduğu uyarısında bulunuyor. Ayrıca Libya’nın terör ihraç eden bir ülkeye dönüşmesi konusunda da endişeler var. Ülkedeki İslamcı militanlarla IŞİD arasındaki ilişkilerle ilgili haberler artışta.

Fransa’nın, Nijer’de yeni inşa ettiği Madama üssünde kullanılan, Amerikan yapımı Reaper insansız hava aracından Paris 3 tane daha ısmarladı. Amaç Libya kaynaklı terörle mücadele. Libya bölgedeki istikrarsızlığın kaynağı haline geldi. Libya-Analysis.com’un Başkanı Jason Pack:

“Libya Avrupa’ya yönelik çok büyük bir terör, silah ve yasadışı göçmen kaynağına dönüştü. Kuzey Afrika’nın Sahil Kuşağı, Akdeniz ve Ortadoğu için büyük bir istikrarsızlık kaynağı oldu.”

Libya’nın uluslararası kamuoyunca tanınan hükümeti, ülkeyi doğudaki Tobruk kentinden yönetmeye çalışıyor. İslamcıların desteklediği alternatif hükümet ise Trablus’u ve liman kenti Misurata’yı ele geçirmiş durumda.

Arap Birliği’nin son acil toplantısında Tobruk’taki hükümet askeri yardım çağrısı yaptı.

Aguila Saleh Issa: “Bugün burada resmi olarak Arap Birliği’ne, Libya’nın hayati öneme sahip kurumlarını koruması ve terör gruplarının Libya’da şiddete başvurmasını engellemesi yönünde talepte bulunuyorum.”

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri şimdiden Tobruk hükümetine askeri yardımda bulunuyor. İki ülke de İslamcı mevzilerine hava saldırıları düzenledi.

Jason Pack: “Tobruk ve Trablus hükümetleri arasındaki savaşın kazanılması mümkün değil. Bir tarafa daha fazla silah sağlamak ülkeyi daha büyük bir kaosa sürükler.”

Uzman John Hamilton, iki hükümetin ve bunlara bağlı milislerin Afrika’daki en büyük petrol rezervlerinin kontrolü için çarpıştığını ve bunun Libya’yı bölebileceğini söylüyor:

“Libya’nın bölünme tehdidi her zamankinden daha büyük. Libya’daki bölünme çölün ortasındaki bir çizgi ile ilgili bir savaşla belirlenmeyecek. Bu çizgi bu çok değerli kaynakların ele geçirilmesiyle ilgili savaşın sonucunda belirlenecek.”

Birleşmiş Milletler müzakerelere aracılık yapmak istiyor ancak bu görüşmeler bu hafta bir kez daha ertelendi. Jason Pack iki tarafı müzakereye zorlamak için pazarlıkta kullanabilecek bir koza sahip olunmadığını söylüyor:

“İki taraf da askeri üstünlük sağlayarak kazanabileceklerini düşündükleri sürece, arabuluculuk yapmak zor. Bu nedenle çatışmalar şiddetlendi.”

Güvenlik kurumları IŞİD’in Libya’daki etkisinin artması nedeniyle endişeli. IŞİD üst düzeyde bir komutanını Libya’ya yollayarak buradaki İslamcı militanlarla ittifak yaratmaya çalışıyor.

Muammer Kaddafi’nin iktidarı kaybetmesinin üstünden 3,5 sene geçti. Uzmanlar devrimi gerçekleştiren ayaklanmacıların koalisyonunun artık tamamen bölündüğünü söylüyor. Farklı milis grupları Libya’nın geleceğini tehdit ediyor.