Arjantin’den Meksika’ya kadar Latin Amerika ülkelerinde büyük ilgi gören Türk dizileri reyting rekorları kırıyor. Başta Türk dizilerinin dağıtım üssü rolü gören Şili ve ekranlarda haftanın hemen her günü bir Türk dizisinin gösterildiği Arjantin olmak üzere çok sayıda ülkede sosyal medyada fan grupları kuruluyor. Hatta çocuklarına Türk isimleri koyanlar bile oluyor. Bu yıl 1 milyar dolar civarında olduğu belirtilen Türk dizisi ihracatının yüzde 30’unun Latin Amerika’ya yapıldığı bildiriliyor.
Georgia Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve altı yıldır Türk dizileri hakkında akademik araştırmalar yapan Venezuela asıllı Carolina Acosta’ya göre Türk dizilerindeki hikaye anlatımı Latin Amerikan dizilerine göre çok daha üst düzeyde ve bunu da olay örgüsünün yavaşlığıyla sağlıyor. Dizilerde kullanılan müzik, bakışlar ve beden diliyle de seyirci yavaş yavaş ekranın içine sokuluyor.
Acosta, aradaki 10 bin kilometrelik mesafeye rağmen Türk dizilerinin Latin Amerika’da bu kadar talep görmesindeki başlıca nedenler arasında kültürel ve mekansal benzerlikler olduğunu söylüyor.
Latin Amerika ve Türk kültüründeki en önemli ortak noktalardan birinin insanların duygularını göstermekten utanç duymamaları olduğuna dikkat çeken Acosta, “Örneğin ameliyat olan bir kişinin yakınlarının ameliyathane kapısında beklemesi ve hasta çıkarıldığında herkesin sedyeye doğru koşarak hastanın elini tutması gibi sahneler, biz Latin Amerikalılar’ın da gündelik yaşamında olan bir durum. Böyle bir sahneyi ABD yapımı bir dizide göremezsiniz. Böyle olunca empati olanağı da artıyor” diyor.
İnsan ilişkileri ve duyguların yaşanış biçimi gibi ortaklıkları güçlü bir senaryo, görsel ve işitsel teknik kapasite, aktör seçimi ve başarılı oyunculuk gibi unsurlarla birleştirebilen dizilerin Latin Amerikalı izleyicileri ekran başına kilitlediğini söyleyen Acosta, bölgede Türk dizilerine olan yoğun ilginin Şili’de 2014 yılında gösterime giren 1001 Gece dizisi ile başladığını kaydetti.
Türk dizilerinin daha çok 30 yaş ve üzeri kadınlar tarafından izlendiğini kaydeden akademisyen, bu durumda dizilerde işlenen ataerkil yapıya rağmen kadınların insan ilişkilerindeki belirleyici rolünün de etkisi olduğunu söyledi.
Acosta’ya göre Latin izleyiciler kahramanlık ve savaş içerikli dizilerdense aşk hikayeleri, aile ilişkileri gibi duygusal dizileri izlemeyi tercih ediyor.
İlgi çekmeyi ve bağımlılık yapmayı başaran Türk dizilerinin, geleneksel olarak bölgeye dizi satan Brezilya ve Kolombiya gibi ülkelerin tahtını salladığını söyleyen uzman, Ezel dizisinin Meksikalı oyuncularla ve İspanyolca olarak yeniden çekildiğini, benzer başka projelerin de olduğunu söylüyor.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Şili, Arjantin ve Venezuelalı dizi takipçileri, Türk dizilerinde Latin dizilerinden farklı olarak şehvet yerine duygunun ön planda tutulması, aşka ve aileye verilen değer, kanlı ve cinsel ilişki içeren sahnelere çok yer verilmemesi, farklı kültür ve inanışları öğrenme olanağı, hikaye anlatımındaki ustalık, görsel kalite gibi başlıkların ilgi çekici olduğunu söylüyor.