Latin Amerika'da 6 aydan küçük bebeklerin yüzde 57’si anne sütüyle beslenemiyor. Unicef, hükümetleri emziren anneleri destekleyen programları hayata geçirmeye, işverenleri de annelerin bebeklerini işyerlerinde emzirebileceği bir ortam sağlamaya çağırıyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı bir araştırma Latin Amerika ve Karayipler’deki 6 aydan küçük çocukların yüzde 57’sinin anne sütüyle beslenemediğini ortaya koyuyor. Bu oran dünya ortalamasından 5 puan daha yüksek olmasıyla dikkat çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü anne ve bebek sağlığı için bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerektiğini, 2 yaşına kadar takviye besin olarak emzirmeye devam edilmesi gerektiğini belirtiyor ancak Latin Amerika’da annelerin çocuklarını emzirebilmesinin önünde aşılması gereken bazı engeller bulunuyor.
Unicef’in araştırmasına göre bu nedenler arasında çalışan annelerin işyerlerinde çocuklarını emzirebileceği bir ortamın bulunmaması ve siyasi iktidarların annelerin emzirmesine yönelik destek politikalarının yeterli olmaması yer alıyor. Araştırmada büyük şirketlerin yüzde 32’sinde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 71’nde annelerin bebeklerini emzirebileceği odaları bulunmadığı belirtiliyor.
Araştırmada dikkat çeken detaylar arasında emzirmenin anne ve bebekte yol açtığı ruh ve beden sağlığına katkılarının yanı sıra, ülkelerdeki sağlık sistemleri üzerindeki ekonomik yükü azaltacağı tespiti yer alıyor.
Araştırma bebeklerin anne sütüne erişimini sağlamak için yapılan 1 dolarlık yatırımla, ishal ve zatürre gibi çocukluk çağı hastalıklarının azaltılarak 35 dolarlık tasarruf sağlanabileceğini ortaya koyuyor.
Çocuk yaşta annelik, sorunu körüklüyor
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve çocuk hakları aktivisti Darda Ramirez, Latin Amerika’daki düşük emzirme oranındaki önemli etkenlerden birinin de çocuk yaşta anne olma olgusu olduğuna dikkat çekiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Ramirez, bölgede anne sütüyle beslenebilen bebek oranının yüzde 7,7 ile 60,4 arasında değiştiğini, sorunun en derin yaşandığı ülkelerinse El Salvador, Nikaragua, Venezuela, Kolombiya, Ekvador ve Peru olduğunu söyledi.
Çocuk yaşta anne olan kadınların daha çok eğitim ve gelir seviyesi düşük kesimlerde görüldüğünü kaydeden Ramirez, emzirme sürecini etkileyen faktörler arasında anne olduktan sonra bebeğin masraflarını karşılamak için çalışma gereksinimi, yaşanan psikolojik ve biyolojik değişim, sosyal rol ve ilişkiler gibi başlıkları gösteriyor.
Ramirez “Eğitim ve gelir seviyesi düştükçe erken yaşta annelik oranı artıyor, emzirme oranı azalıyor. Özellikle gecekondularda yaşayan ve eğitimsiz çok sayıda anne bulunuyor. Bebeklerini emzirmek yerine makarna veya pirinci suyla karıştırıp içiren anneler tanıdım” diye konuştu.
Venezuela’da, Latin Amerika’nın en büyük gecekondularından olan Petare’de uzun yıllar genç ve çocuk yaştaki anneleri, emzirmenin önemi hakkında bilgilendiren Ramirez, annelere gerekli eğitim verildiğinde ve uygun koşullar sağlandığında olumlu sonuç alındığını anlatıyor.
Unicef yetkilileri, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde sorunun çözümüne yönelik adımlar atılmazsa, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan yüzde 70 oranında anne sütüyle beslenme hedefine ulaşılamayacağını belirtiyor.