Birleşmiş Milletler’e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Topluluğu (ECLAC) 2024 raporuna göre bu yıl bölgedeki büyüme oranı geçen yıla nazaran 0,1 puan azalarak yüzde 2,2 olarak kaydedildi.
Rapora göre Venezuela ekonomisi yüzde 6,2 ile Latin Amerika’da en çok büyüyen ekonomi oldu. Bu büyümenin en önemli nedeni geçen yıl günde 876 bin varil olan petrol üretiminin 1 milyon varile yaklaşmış olması.
Yeraltında 3 milyar varilin üzerinde rezervle dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Güney Amerika ülkesindeki petrol üretimi, resmi verilere göre Ekim ayında 989 bin, Kasım ayındaysa 960 bin varil olarak açıklanmıştı.
Venezuela’yı listede ilk sıraya yerleştiren faktörler arasında başta deniz ürünleri olmak üzere petrol dışı ürünlerin ihracatının artması yer alıyor.
Venezuela’da, hiper enflasyonun sona erdiği 2023 başından bu yana makro ekonomik verilerde olumlu gelişmeler kaydedilmiş olsa da ülkede Temmuz ayında yapılan tartışmalı başkanlık seçiminin ardından enflasyon ve dolar kuru hızla artmaya devam ediyor.
Yıllık enflasyon son açıklanan resmi verilere göre yüzde 23,58; bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi’ne (OVF) göreyse yüzde 51,04 olarak açıklandı.
Latin Amerika’da en çok büyüme beklenen ülkeler sıralamasında Venezuela’nın ardından yüzde 5,2 ile Dominik Cumhuriyeti, yüzde 4,2 ile Paraguay, yüzde 3,2 ile Brezilya, yüzde 3,1 ile Peru, yüzde 2,3 ile Şili, yüzde 1,8 ile Kolombiya ve yüzde 1,2 ile Meksika geliyor.
Bölgede ekonomik küçülme yaşayan ülkelerse yüzde 4 ile Haiti ve yüzde 3,2 ile Arjantin olarak kaydedildi.
Düşük büyüme tuzağı vurgusu
Bu yıl yüzde 2,2; gelecek yıl yüzde 2,4’lük büyüme oranı beklenen bölgede, bu oranlar son on yılın büyüme ortalaması olan yüzde 1’in üzerinde olsa da bölge ECLAC’a göre düşük büyüme tuzağı olarak adlandırılan durumla karşı karşıya.
Rapora göre bölgenin 2024 yılını düşük büyüme oranıyla kapatacak olmasının nedenleri arasında yüzde 1,7’de kalan yeni istihdam olanakları, yüzde 46,7 olarak hesaplanan yüksek kayıt dışı ekonomi ve işgücü piyasalarındaki cinsiyet eşitsizlikleri yer alıyor.
ECLAC raporunda düşük büyümeyle mücadele için bölge ekonomilerinde yatırım ve verimliliği artıracak üretken kalkınma politikalarının uygulanması, büyük miktarda mali kaynağın seferber edilmesi ve makroekonomik politikaların koordine edilmesi gerektiği vurgulanıyor.