Geçen hafta Kosta Rika’nın Moin Limanı’nda, Türkiye’ye gönderilmek istenen bir konteynerde birer kiloluk kokain balyalarından oluşan 16 paket uyuşturucu yakalandı.
Kosta Rika güvenlik güçlerinin limanda yaptığı taramalarda, meyve taşıyan bir konteynerin soğutma sistemine kokain saklandığı tespit edildi. Böylece bu yıl Türkiye’ye konteynerler içinde kokain gönderilmek istenirken yakalanan Latin Amerika ülkeleri listesine Kosta Rika da eklendi.
Listede Kolombiya, Ekvador, Brezilya, Panama ve Peru gibi ülkeler bulunuyor.
İlgili Haberler Brezilya’da Türkiye’ye gönderilmek istenen 792 kilogram kokain ele geçirildiOrta Amerika ülkesi Kosta Rika’nın kokainin üretildiği Kolombiya, Ekvador ve Peru gibi Güney Amerika ülkelerinden kuzeye uyuşturucu sevkiyatında ve zaman zaman da Avrupa ve Asya’ya sevkiyatlarda kullanıldığı biliniyor. Bu sevkiyat, başta Meksikalı ve Kolombiyalılar olmak üzere uyuşturucu kartellerinin elinde.
Yeni yöntem: “Mikro sevkiyatlar”
Latin Amerika’da Türkiye varışlı konteynerlerde 2024 yılında ele geçirilen kokain miktarlarının, geçen ay Brezilya’da yakalanan 792 kiloluk sevkiyat hariç düşük seviyelerde olması dikkat çekiyor.
Kolombiya’da bu yıl Mayıs ayında 151 kilo ve Ekim’de 54 kilo, Panama’da da Haziran ayında 155 kiloluk kokain Türkiye’ye gönderilmek istenirken ele geçirilmişti.
İlgili Haberler Kolombiya’da Türkiye’ye gönderilmek istenen 1.8 milyon dolar değerinde kokain ele geçirildiVOA Türkçe’nin ulaştığı Meksikalı güvenlik uzmanı David Saucedo “Uyuşturucu kartelleri özellikle son iki yıldır mikro kaçakçılık yöntemini daha çok kullanmaya başladı. Bu yöntemin uyuşturucunun yakalanması durumunda maddi kaybı azaltmak, uyuşturucuyu büyük yükler içine gizleyerek yakalanma riskini düşürmek, saklama, muhafaza ve dağıtımı kolaylaştırmak gibi avantajları mevcut” diye konuştu.
Uyuşturucuyla küresel mücadele arttıkça, uyuşturucu kartellerinin de yeni rotalar ve yöntemler arayışında olduğuna dikkat çeken uzman, büyük sevkiyatlar içine gizlenmiş görece daha küçük miktarlarda uyuşturucunun daha sık periyotlarla gönderildiğini söylüyor.
Saucedo, kartellerin sevkiyat yaptıkları ülkelerde stoklar yaptığını ve küçük sevkiyatlarla da bunu desteklediklerini anlattı. Güvenlik uzmanı, yapılan araştırmalara göre, yakalanan uyuşturucu miktarlarının gönderilenin yüzde 10’u civarında olduğunu belirtti.
İlgili Haberler Kolombiya’da 4,5 yılda Türkiye varışlı 6 tonun üzerinde kokain ele geçirildiVOA Türkçe’nin, Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi’nden (Diran) doğrudan edindiği verilere göre 2020’den bu yana Türkiye’ye gönderilmek istenirken Kolombiya liman ve havaalanlarında ele geçirilen kokain miktarı 6 tonun üzerinde.
Latin Amerika’da kokain üretimi arttı
Suç ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) 2024 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre, Latin Amerika’da üretilen kokain miktarı 2022’de bir önceki yıla nazaran yüzde 20 artarak 2 bin 757 tona ulaştı.
Başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere küresel organize suçlar hakkında araştırmalar yapan Kolombiya merkezli Insight Crime verilerine göre geçen yıl Kolombiya’da 739,5 ton, Ekvador’da 195 ton, Panama’da 95,7 ve Brezilya’da 72,3 ton ve Venezuela’da 43,7 ton kokain ele geçirildi.
Kokainin Latin Amerika ülkeleri dışındaki fiyatı, kıtaya uzaklığına ve ülkelerdeki güvenlik önlemleri, cezai yaptırımlar, arz ve talep gibi çok sayıda değişkene bağlı olarak yaklaşık 50 bin ile 300 bin dolar arasında değişiyor.