Global Witness adlı sivil toplum örgütü raporuna göre Latin Amerika’da geçen yıl, yasal ve yasadışı madencilik, kaçak avcılık, izinli ya da izinsiz ağaç kesimi, doğal alanlarda endüstriyel çalışmalar gibi çevresel yıkıma yol açan faaliyetlere karşı yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren en az 166 kişi öldürüldü.
“En çok çevreci cinayeti işlenen ülkeler” sıralamasında ilk sırada Kolombiya yer aldı. Kolombiya’da geçen yıl 79 çevreci öldürüldü. Bu sayı bir ülkede bir yılda kaydedilen en yüksek rakam olması itibarıyla önem taşıyor.
Çevreciler için en tehlikeli ülke Kolombiya
2018 yılında Nobel Çevre Ödülü olarak da bilinen Goldman Ödülü’nü alan ve bugün devlet başkan yardımcısı olan Francia Márquez’in, iktidara gelmeden önce siyah toplulukların suyunu madenciliğe karşı savunduğu için el bombalı ve silahlı saldırıya uğramış olması, Kolombiya’da çevrecilere yönelik şiddetin ulaştığı boyutları gösteriyor.
Kolombiya’da işlenen çevreci cinayetlerinin çoğu aynı zamanda organize suç örgütlerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği Cauca (26), Nariño (9) ve Putumayo (7) eyaletlerinde yaşandı.
Raporda “Koka ekimi, uyuşturucu kaçakçılığı ve silahlı çatışmaların yaşandığı bu eyaletlerde çevre savunucuları ve yerli topluluklar sık sık çapraz ateş altında kaldı. Geçen yıl Kolombiya’da işlenen çevreci cinayetlerinin yarısının organize suç örgütleri tarafından işlendiğinden şüpheleniliyor” denildi.
Çevreci cinayetlerinde Kolombiya’yı 25 cinayetle Brezilya, 18’er cinayetle Meksika ve Honduras takip ediyor. Global Witness uzmanları, gerçek cinayet rakamlarının, kayıt altına alınamayanlar da eklendiğinde çok daha fazla olduğunu belirtiyor.
Nüfusa göre en çok çevreci cinayeti Orta Amerika’da
Yaklaşık 18 milyon nüfusa sahip Guatemala dışında nüfusu 10 milyonun altındaki 7 ülkeden oluşan Orta Amerika, geçen yıl kayıtlara geçen 36 cinayetle “nüfusa göre en çok çevrecinin öldürüldüğü bölge” olmasıyla dikkat çekiyor.
Neredeyse dünyadaki her 5 çevreci cinayetinden birinin işlendiği bölgede, rapora göre Honduras’ta biri çocuk toplamda 18, Nikaragua’da 10, Guatemala ve Panama’da 4’er cinayet işlendi.
Çevresel sorunlar arttıkça çevrecilere yönelik şiddet de artıyor
Küresel ısınma ve doğal kaynakların azalması gibi sorunlar arttıkça doğal yaşam alanlarını korumaya çalışan kişi ve gruplara yönelik şiddetin de arttığına dikkat çeken çevre uzmanları, cinayet mahallerinin çoğu zaman ulaşımın, iletişimin olmadığı ya da çok zor olduğu, devlet otoritesinin zayıf kaldığı yerler olmasının, çatışmaların şiddetinin artmasında etkili olduğunu vurguluyor.
Raporda cinayete kurban gidenlerin büyük bir kısmının topraklarını ve sularını savunan yerli halklar, Afrika kökenli azınlık topluluklar, küçük ölçekli çiftçiler ve çevre savunucularından oluştuğu kaydediliyor. Örneğin Meksika’da işlenen çevreci cinayetlerinin yüzde 70’inin yerli topraklarında meydana geldiği belirtiliyor.