Latin Amerika'daki üniversiteler kopya çekme kaygılarına rağmen ChatGPT'ye kucak açıyor

Şilili üniversite profesörü Diego Martinez, 50 öğrencisine, bir mühendislik projesi için yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'den yardım alıp almadıklarını sorduğunda şaşırtıcı bir yanıtla karşılaştı. Martinez'in öğrencilerinin tamamı, proje için ChatGPT'den destek aldıklarını söyledi.
Popüler sohbet robotu ChatGPT hemen hemen her konuda kompozisyon, hikaye, özet, hukuki metin ve hatta şiir formatında tutarlı içerikler üretebiliyor, insanların birbirleri arasındaki konuşmaların benzerini sunabiliyor.

Şili'deki Valparaiso Katolik Üniversitesi'nden endüstri mühendisliği profesörü Martinez, “Sınıfta tüm öğrencilere yardım eden yeni bir öğrenci olduğunu kabul etmek zorundayız. Öğrenciler (ChatGPT'yi) beyin fırtınasından bilgi sentezlemeye ve gramerlerini iyileştirme her alanda kullanıyor” şeklinde konuşuyor.

Şili'den Kolombiya'ya birçok Latin Amerika ülkesindeki üniversitelerin öğretim görevlileri ve öğrenciler, OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT'yi araştırma asistanı, yazar, editör, hatta yazılım kodu programcısı olarak düzenli şekilde kullanıyor, yapay zeka sohbet robotunun öğrenmeyi güçlendirdiğini ve eğitmenlerin iş yükünü azalttığını söylüyor.

Meksika'da bilgisayar mühendisliği profesörü Rafael Mendoza da ChatGPT'nin hızla yayılmasına hazırlıksız yakalananlar arasında.
Mendoza, “Öğrencilerim bana sürpriz yaptı. Yapay zekaya benden önce ulaştılar. Birdenbire hiçbir gramer hatası olmayan, mükemmel şekilde oluşturulmuş kusursuz projeler teslim etmeye başladıklarında şüphelendim” diyor.

Brezilya'daki Brasilia Üniversitesi'ndeyse sanat öğrencisi Maicon Costa, araştırma yapmak ve yaşadığı yazarlık tıkanıklığını aşmak için aylardır ChatGPT kullandığını söylüyor.

Costa, “ChatGPT ilk çıktığında profesörler korktu, ama şimdi bize bunu nasıl kullanmamız gerektiğini öğretiyorlar” şeklinde konuşuyor.
Kimileri, ChatGPT'nin daha fazla dezenformasyona, kopya ve intihal vakalarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor ve üretken yapay zeka üzerinde daha sıkı denetleme mekanizmaları kurulması gerektiği çağrısı yapıyor.

İlgili Haberler BM Güvenlik Konseyi yapay zekanın olası tehditlerine karşı toplanıyor

Profesör Diego Martinez, her ne kadar ChatGTP öğretme ve öğrenmeyi geliştirmeye katkı sunda da öğrencilerin bu aygıta kritik bir bakış açısıyla yaklaşması gerektiğinin altını çiziyor. Uzman, ChatGPT'nin nasıl kullanılacağı hakkında kendi kılavuzlarını oluşturma konusunda kararın öğretmenlere bırakılması gerektiğini vurguluyor.

“ChatGPT çok güzel bir araç, ama yalan söyleme, hata yapma gibi konularda da başarılı. Bunlara halüsinasyon deniyor. Bunları tespit etmede uzman haline gelmeniz lazım” diyen Martinez, “Öğrencilerin henüz o noktaya eriştiklerini sanmıyorum” ifadesini kullanıyor.
Kopya kaygısı

Latin Amerika ülkelerindeki üniversiteler, yüksek eğitim ve toplumda yapay zekanın faydalarını ve zararlarını tartışıyor.

Brezilya'nın en büyük kamu üniversitesi USP, Mart ayında ChatGPT üzerine bir seminere ev sahipliği yaptı.

Meksika'da da Monterrey Teknoloji Enstitüsü gibi üniversiteler, sohbet robotlarının etik kullanımı üzerine öğretmen ve öğrencilerle tavsiyeler paylaştı. Etik kullanım kuralları arasında yapay zeka ürünü metinlerin projelerde belirtilmesi, yapay zekanın sunduğu kaynakların birkaç kez kontrol edilmesi bulunuyor.

Mexico City'deki Ibero-American Üniversitesi için yapay zeka kılavuzunun taslak yazarları arasında olan Edward Bermudez, “Bu, doğru ya da yanlış meselesi değil. Öğrencilerin yapay zekayı kullanırken sorumlu davranmalarına ihtiyacımız var” dedi.

Bermudez, “Öğrenciler teknolojinin etik kullanımı üzerinde çok derin düşünmeli, yapay zekayı kullandıkları için cezalandırılmamalı” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin önündeki en büyük mesele, şimdiden her yerde her amaç için kullanılan ChatGPT'nin daha fazla kopya çekme vakasına yol açmamasını nasıl sağlayacakları.

İlgili Haberler “Yapay zeka gazetecileri hedef almayı kolaylaştırabilir”

Bazı akademisyenler, ChatGPT kullandıklarının anlaşılması üzerine notlarının iptal edileceği yönünde öğrencilerini uyarıyor. Kimileriyse notlandırma yöntemlerini değiştiriyor; örneğin daha az ev ödevi veriyor, derslerde ve sınavlarda daha fazla el yazımı kompozisyonlara yöneliyor ve sözlü sınav yapıyor.

Kolombiya'daki Los Andes Üniversitesi'nden felsefe profesörü Andres Paez, “Derslik dışında yazılı proje vermemeye çalışıyorum çünkü derslik dışında yazılanlar için hemen ChatGPT kullanıyorlar” diyor.

Paez, bir meslektaşının öğrencilere ChatGPT ile yazılan kompozisyon öğrenilerini gösterdiğini ve öğrencilerden bunları geliştirmelerini istediğini söylüyor.

Özellikle hukuk, ekonomi ve işletme fakültelerindeki profesörler ise öğrencilere ChatGPT'yi nasıl etkili şekilde kullanabileceklerini ve kritik bir gözle nasıl yaklaşabileceklerini öğretiyor.

Profesörler, öğrencilerinin, üretken yapay zeka aygıtlarının giriş seviyesi kod yazarlığı, hukuk bürosu katipliği ve veri analizciliği gibi bazı meslek kollarını ortadan kaldıracağı konusunda kaygılandığını söylüyor. Kimi öğrencilerse üniversite derecesi almanın değerini sorguluyor.

Profesör Bermudez, Midjourney ve DALL-E gibi sanat alanındaki üretken yapay zeka araçlarının etik ve teknik kullanımı üzerine dersler hazırlıyor. Bu araçlar, dakikalar içinde sanat eserleri ortaya çıkarabiliyor.

Bermudez, “Öğrencilere, yaptıkları işin teknikten öte olduğunu, kritik düşünce becerileri gerektirdiğini öğretiyorum. Yapay zeka ile rekabet etmiyorlar, yapar zekayı yeni potansiyellerine ulaşmak için kullanıyorlar” diyor.

Yasaklanmalı mı yasaklanmamalı mı?

İntihal kaygıları, Fransa'nın önde gelen yüksek eğitim kurumlarından Sciences Po gibi okulların yapay zekayı yasaklamasına yol açtı. Hindistan'ın Bengaluru kentindeki RV Üniversitesi de yapay zeka kullanımını yasakladı.

Amerika ve Avustralya'da bazı liseler, ChatGPT kullanımına, kopya vakalarını engellemek amacıyla yasak getirdi.

Latin Amerika'daysa çoğu üniversite, şimdiye kadar üretken yapay zeka kullanımını daha serbest bırakma yolunu tercih etti. Bazı üniversiteler ChatGPT kılavuzlarını yürürlüğe koydu ve kullanım kısıtlaması getirdi.
Paez, Kolombiya'da üniversitelerde ChatGPT kullanımı konusunda resmi bir politika olmadığını, ChatGPT'nin yasaklanması gibi bir plan da bulunmadığını kaydetti.

Los Andes Yapay Zeka Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde araştırmalar yapan Paez, “Şu konu üzerinde uzlaşma sağlandı: Yasak bizi hiçbir yere götürmez. Yapay zeka kullanımını kanıtlamanın bir yolu olmadığı için başka seçeneklerin bulunması gerekiyor” dedi.

Birçok üniversite, üretken yapay zeka kullanımı konusundaki kararı eğitim kadrosuna bırakıyor. Profesörler, ChatGPT'nin derslere en iyi nasıl entegre edileceğine ve kullanımının denetimine kendileri karar veriyor.
Latin Amerika ve Karayip Üniversiteleri Birliği Başkanı Patricia Avila, “Üniversiteler öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar için ChatGPT kullanımına izin verebilir, bunu yapabilmeliler. ChatGPT'nin sorumlu ve dürüst kullanımının öğretilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Oxford ve Cambridge dahil İngiltere'nin önde gelen 24 üniversitesinden oluşan Russell Grubu, bu hafta içinde üretken yapay zekanın kullanımına ilişkin bir kılavuz yayınladı.

Kılavuza göre üniversiteler, üretken yapay zekanın “etik ve sorumlu kullanımını” desteklemeli, “akademik bütünlük ve titizliğin korunmasını” sağlamalı.

Kendisi de ChatGPT'yi yoğun şekilde kullandığını söyleyen mühendislik profesörü Martinez, bu aracın “dikkatle yaklaşılması gereken, eğitimde büyük bir fırsat” olduğunu kaydediyor.

Martinez, “ChatGPT'yi bizler kullanıyoruz, insanlar kendi işlerinde kullanıyor. Ancak aynı zamanda kritik bir gözle yaklaşmalı, dersliklerimizde ChatGPT'yi deneysel olarak kullanmalı ve kendi kılavuzlarımızı geliştirmeliyiz” diyor.