Latin Amerika’da 172 milyon kişi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor

BM'in Latin Amerika ve Karayipler 2024 Sosyal Panoraması adlı rapora göre bu yıl bölgedeki yoksulluk oranının yüzde 26,8'e, aşırı yoksulluğunsa yüzde 10,4'e düşmesi bekleniyor

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Topluluğu’nun (ECLAC) hazırladığı rapora göre bölgede 172 milyon, yani nüfusun yüzde 27,3’ü temel ihtiyaçlarını; 66 milyon kişi de günlük tüketmesi gereken zorunlu kalori ihtiyacını karşılayamıyor.

Latin Amerika ve Karayipler 2024 Sosyal Panoraması adlı araştırmaya göre, bölgedeki yoksul oranında bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,5 ve pandemi sürecine göre ise yüzde 5’in üzerinde düşüş kaydedilse de, gelir adaletsizliği ve yoksulluk, bölgede çözülmesi gereken başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

Rapora göre, Latin Amerika’da yoksulluktan en çok etkilenen kesimlerin başında kadınlar ve çocuklar geliyor. Yoksulluk oranı kentsel alanlarda yüzde 24,6 iken bu oran kırsal kesimlerde yüzde 39,1’e çıkıyor.

20 ile 59 yaşındaki yoksul kadınların oranı yüzde 22,59 iken, aynı yaş aralığındaki erkeklerin yoksulluk oranı bunun neredeyse 4 puan altında.

Her 10 çocuktan 4’ü yoksul hanelerde yaşarken, bu oran 18-59 yaş arasındakilerde yüzde 2,4; 60 yaş üzerindekilerdeyse yüzde 1,5 olarak belirlendi.

Yoksulluk Brezilya’da azaldı, Honduras ve Peru’da arttı

Bölgede yoksulluk oranının azalmasındaki en önemli etken, yoksulluk oranının düşmesinde yüzde 80’lik bir paya sahip olan ve son yıllarda yoksullara yönelik etkili programlarla gündemde olan Brezilya.

210 milyonun üzerinde nüfusuyla bölge nüfusunun neredeyse üçte birini oluşturan Brezilya’da, istatistik enstitüsü IBGE’nin verilerine göre, ülkedeki yoksulluk oranı 2023’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,1 azaldı.

Bölgede yoksulluğun yüzde 1’in üzerinde azaltıldığı diğer ülkeler Kolombiya, El Salvador, Paraguay ve Dominik Cumhuriyeti.

Yoksulluğun arttığı ülkelerse, Dünya Bankası verilerine göre nüfusun yüzde 51,9’unun yoksul olduğu Honduras ve ekonomik küçülme, enflasyon ve iklim krizi gibi sorunların yaşandığı Peru olarak kaydedildi.

Sosyal güvencelere erişim kısıtlı

Raporda dikkat çekilen başlıklardan biri de bölgedeki 14 ülkede her 4 haneden birinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması. Bu oran kırsal kesimlerde yüzde 29’a, düşük gelirli hanelerdeyse yüzde 36,5’e kadar çıkıyor.

ECLAC'a göre yoksulluğun ortadan kaldırılmasında ilerleme kaydedilmesi için primsiz sosyal koruma için gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 1,5 ile yüzde 2,5'i arasında veya toplam kamu harcamalarının yüzde 5 ile yüzde 10'u arasında bir yatırım standardı oluşturulması gerekirken, bu oranlar Latin Amerika ve Karayipler’de sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 3.