Amerikalı sağlık yetkilileri, aşı yaptırma oranının düşük olduğu bölgelerde son dönemlerde patlak veren kızamık salgınıyla başa çıkmaya çalışıyor. Aşıların tehlikeli olduğunu savunanların sayısının gittikçe artması durumu daha da zorlaştırıyor. Bu konu, hem eyalet meclislerinde hem de internet üzerinde ciddi tartışmalara neden oldu.
Dünyanın birçok bölgesinde kızamığın yaygınlaşmasının nedeni, aşıya erişim olmaması. Amerika’daysa birçok anne baba, tehlikeli olduğu gerekçesiyle çocuklarına kızamık aşısı yaptırmıyor.
Dr. Arthur Reingold, ‘Salgın karşısında hassasiyet de artıyor. New York’tan İsrail’e ya da Avrupa’dan Florida’ya veya başka herhangi bir yere seyahat edenler artınca, salgının yayılma olasılığı da artıyor,’ diyor.
Amerika’da şu anda Washington ve New York da dahil olmak üzere 15 eyalette kızamık salgını var.
California, Mississippi ve Batı Virginia’da tıbbi gerekçeler haricinde kişiler aşı yaptırmaktan muaf olamıyor. Diğer 47 eyaletteyse bu muafiyet mevcut.
Dr. Peter Hotez, ‘47 eyaletin 18’inde tıbbi muafiyetin yanı sıra kişisel ya da felsefi görüşler nedeniyle de aşıdan muaf olunabiliyor. Tartışma da tam bu noktada başlıyor,’ şeklinde konuşuyor.
Kızamığa yakalananların çoğu iyileşiyor. Ancak verilere göre, Amerika’da kızamık geçiren her 1000 kişiden biri bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor.
Aşı karşıtı hareket, 1998 yılında yayınlanan bir araştırmadan sonra yaygınlaştı. Daha sonra geçersiz olduğu açıklanan bu araştırmada kızamık, kızamıkçık ve kabakulağa karşı yapılan MMR karma aşısının otizme neden olduğu ileri sürülmüştü.
Robert F. Kennedy, Jr., ‘Hiç kimse karma aşının kızamık, kabakulak ve kızamıkçıktan daha zararlı olduğu yönünde bilimsel sonuca varabilmiş değil. Çünkü tüm aşılarda olduğu gibi MMR da güvenlik testinden geçirilmiyor,’ diyor.
Diğer taraftan karma aşıyı yıllardır kullanan sağlık yetkilileri ve etkin sağlık kuruluşları, bu aşının güvenilir ve etkili olduğu görüşünde.
Kendi kızı da otistik olan Doktor Peter Hotez, aşının otizmle bağlantılı olduğu iddialarının çok kez asılsız bulunduğunu hatırlatıyor.
Doktor Hotez konuyla ilgili yanlış bilgilendirmenin sosyal medyada çok yaygın olduğunu ve bunun bölgeye göre de değiştiğini söylüyor: ‘Texas’a baktığımızda, insanların hassas noktasının aşırı sağ görüşlere dayandığını görüyoruz. Burada çoğunlukla Çay Partisi söylemleri yaygın. Kuzeybatıdaki Washington ve Oregon gibi eyaletlerdeyse birçokları konuya aşırı sol söylemlerle yaklaşıyor.’
Çekişme her eyalette devam ediyor.
Robert F. Kennedy, Jr., ‘Bir çocuk için neyin iyi olduğuna, yozlaşmış kurumlar ve dev ilaç firmaları değil, ailesi karar vermeli,’ diyor.
Sağlık uzmanları kızamığın aşırı bulaşıcı olması nedeniyle aşının toplum sağlığı için çok önemli olduğunu vurguluyor.
Dr. Arthur Reingold, ‘Kızamık olan kişiyle aynı anda aynı odada olmasanız bile hastalığı kapabilirsiniz çünkü virüs havada en az iki-üç saat canlı kalıyor,’ şeklinde konuşuyor.
Ölümcül olma potansiyeli olan virüs, bağışıklık sistemi zayıf olanlara bulaşmaya ve dünyada birçok kişi için bir tehlike oluşturmaya devam ediyor.