Birkaç ay önce yayınlanan televizyon haberinde, yasal ağrı kesicilerin Iraklı kaçakçılara satılması, kaçakçıların da ilaçları İran’a götürmesiyle ilgiliydi. İran’a sokulan bu güçlü ağrı kesiciler, Batı’da alerji ve soğuk algınlığı ilaçlarının bağımlılık yaratan metamfetamin haline getirilmesine benzer bir işlemden geçiriliyor ve uyuşturucuya dönüştürülüyor.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Güvenlik Konseyi’nin eczacılık sorumlusu, yasalarda yapılan değişikliklerin Amerika’nın Sesi’nin hazırladığı haberin doğrudan sonucu olduğunu belirtti.
Yeni yasa, uyarınca uyuşturucu kullananlar ya da ticaretini yapanlar, hapis cezasına çarptırılacak ve şartlı tahliyeden yararlanamayacak.
Yasaklı ilaçlar arasında ağrı kesici ve all-erji giderici amfetamin, Tramadol, Somadril, Artane, Valium ve Tuseran var.
Süleymaniye Narkotik Şube Sorumlusu Celal Emin Bed, Kürt bölgesindeki kaçakçıların İran’a yasadışı yollardan soktukları ilaçların merdiven altı laboratuvarlarda bazı kimyasal maddelerle karıştırılarak tehlikeli uyuşturucu maddelere dönüştürüldüğünü söylüyor.
Bağımlılık riski yüksek
Tıp uzmanları bu ilaçların uzun süre kullanılmaları durumunda bağımlılık yaratacağı uyarısında bulunuyor.
Kürt eczacı Kardo Mahmut, Amerika’nın Sesi’ne, “Bu ilaçların aşırı dozda kullanılması kusma, baş dönmesi, titreme gibi belirtilere yol açar ve uzun süreli kullanım, bağımlılığa neden olur,” diyor.
Kürt kanunları yasadışı ilaç ticaretini yasaklasa da bölgede bu ilaçlara duyulan ihtiyaç nedeniyle ilaç ticareti yapanlara verilen cezalar gevşetilmişti.
Celal Emin Beg, yasalardaki gevşeme nedeniyle bölgede yaşayan birçok kişinin yasadışı ilaç ticaretine yöneldiğini söylüyor.
Uzun süredir yasaları sıkılaştırmaya ve cezaları arttırmaya çalışan Beg ve diğer yetkililer, Amerika’nın Sesi’nin konuya ilişkin haberi Ekim ayında yayınlamasından sonra çıkarılan yasayla cezai uygulamaların değiştiğini belirtiyor.