Vatan Partisi Amerika Temsilcisi Murat Kutluğ Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı ve partisinin önceliklerini anlattı. Kutluğ, Vatan Partisi’nin Amerika çalışmalarının birkaç ay önce başladığını belirtti. Kutluğ, partiyi destekleyenlerin sayısının hızla arttığını ve 13 eyalette örgütlendiklerini söyledi.
Vatan Partisi Amerika Temsilcisi Murat Kutluğ Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı ve partisinin önceliklerini anlattı. Kutluğ, hedeflerinin devletçilik (milli devlet) ve katılımcı demokrasi olduğunu söyledi. Kutluğ, bunun yanında öncelikli hedeflerinin dış politikada tam bağımsızlık sağlamak ve milli savunmada da güvenliği ön plana çıkarmak olduğunu belirtti.
Murat Kutluğ, ‘Herkese iş ve refah vadeden gerçek bir demokrasiyi Türkiye’ye geri getirmek istiyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam ve Atatürk’ün devrimleriyle başlayan aydınlanmanın devam ettirilmesinin tamama ermesi bizim hedefimiz’dedi ve Vatan Partisi’nin ekonomik politikalarını şöyle özetledi:
“Ekonomi konusunda yeni kaynak yaratmakla birlikte mevcut kaynakların doğru şekilde kullanılmasını hedefliyoruz. Türkiye’de inanılmaz derecede israf var. 193 binin üzerinde resmi araç vardır. Bunların yıllık maliyeti iki milyon doların üzerindedir. Bunun içinde bakım, kiralama ve satın alma, akaryakıt giderleri hep birlikte olunca inanılmaz büyük bir miktar tutuyor. Başka bir örnek vermek gerekirse, israfın artık sembolü haline gelen Ak Saray’ı gösterebiliriz. Çok büyük maliyetle yapılmış olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda büyük harcamalar yapılıyor. Ayrıca özellikle de Atatürk’ün Türk milletine miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği arsası gasp edilerek yapılmış bir yerdir. Bunun maliyetinden ayrı olarak yıllık bakımı bile çok yüksek bir paradır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllık bütçesi 397 milyon lira. Bu bir yılda Ahmet Necdet Sezer’in yedi yıllık bütçesinin iki katına eşit. Bu tip masraflar çok önemli kalemler teşkil ediyor. Bunun yanında ihalelerde yapılan yolsuzluklar, devletin kasasından direkt olarak çalınan paralar oldukça önemli bir meblağ tutuyor. Bütün bunlar toplandığı zaman ekonomi için önemli bir kaynak oluşturacak miktara ulaşıyor. Bunun yanında bizim ekonomik programımızın en önemli iki ayağı vardır. Bunlardan biri ve en önemlisi tarımı tekrar ayağa kaldırabilmektir. Türkiye’de tarım kasıtlı şekilde baltalandı yıllar boyunca. Çok uluslu şirketlerin tekeline bırakılmaya çalışılıyor. Bunun yanında tarım topraklarının kiraya verilmesinden ayrı büyük şirketlerin kullandıkları GDO denilen genetiğiyle oynanmış tohumların kullanılması zorlanıyor. Bunların ithalı dayatılıyor. Oysa Türkiye bütün bölgeyi besleyebilecek bir tarım potansiyeline sahiptir. Tarımın gerilemesi yüzünden birçok kişi büyük kentlere göç etmiştir. İçiçe geçmiş sosyo-ekonomik sorunlar bunlar.”
Vatan Partisi ABD Temsilcisi Murat Kutluğ, Hülya Polat’ın sorularını yanıtlarken bilişim sektörünün de önemini vurguladı ve Türkiye’nin bilişim ve ihmal edilen denizcilik sektörü gibi sektörlerinin canlandırılmasının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirtti. Kutluğ, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine geçiş söyölemleriyle ilgili olarak da partisinin görüşlerini şöyle özetledi:
“Biz Vatan Partisi olarak, 100’den fazla merkezde milli anayasa platformları düzenledik. Bu platformlarda demokratik bir anayasa taslağı ortaya çıktı. 12 Eylül Anayasası’nı değiştirip demokratik fakat katılımcı bir anayasayı yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in de belirttiği gibi, önerilen başkanlık sistemi Türkiye’ye hiç uygun bir sistem değildir. Zaten şu anda Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye’de uygulanan sistem, resmen onun kendi kafasında yaratmaya çalıştığı adeta bir padişahlık sistemidir.”