Kürtaj hakları savunucuları, Ohio eyaletinde yapılan özel seçimde eyalet anayasasında değişiklik yapılmasını zorlaştıran tasarıya “hayır” oyu çıkmasını coşkuyla karşıladı.
Ohio eyaletinde dün yapılan özel seçimde seçmenlerin çoğunluğu, Cumhuriyetçi Parti'nin eyalet anayasasını değiştirmeyi zorlaştıran tasarısına “hayır” oyu verdi. Tasarı, Kasım'da yapılacak referandumda eyalet çapında kürtaja erişim hakkının korunmasını engellemeyi amaçlıyordu.
Sonuç, kürtaj hakkı savunucuları için önemli bir zafer olarak değerlendiriliyor. Tasarının kabul edilmesi durumunda sonbaharda yapılacak referandumda çoğunluk sağlamak, çok daha zor olacaktı.
Issue 1 olarak bilinen tasarı, Ohio eyalet anayasasında gelecekte yapılacak değişiklikler için salt çoğunluk yerine seçmenlerin yüzde 60'ının oyunu gerekli kılmayı amaçlıyordu. Tasarı ayrıca oy pusulasına anayasa değişikliği maddeleri getirilmesi için gerekecek standartları da sıkılaştırmayı öngörüyordu.
Ohio eyalet sekreterliğine göre 1 milyon 200 binden fazla oyun sayımının yapıldığı Ohio'da seçmenlerin yüzde 60'ı, eyalet anayasasının değiştirilmesinin zorlaştırılmasına “hayır” dedi.
Başkan Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tasarı seçmenlerin sesini zayıflatmak ve kadınların sağlık durumlarına ilişkin kararları kendilerinin vermesi özgürlüğünü erozyona uğratmayı amaçlayan küstah bir girişimdi. Ohiolular açık ve net konuştu ve bu akşam demokrasi kazandı” dedi.
ABD Anayasa Mahkemesi’nin ülke çapında kürtaja erişim hakkını geri çeviren kararının üzerinden bir yıldan uzun süre geçti. Kürtaj karşıtları ve savunucuları, dünkü oylamadan önce düzenledikleri kampanyalara milyonlarca dolar harcamıştı.
Oylamalar, genellikle Cumhuriyetçi Partili olan kürtaj karşıtlarının eyalet meclislerinde çoğunluğu elinde bulundurduğu ya da Cumhuriyetçi valilerin işbaşında olduğu eyaletlerde, kürtaj hakkı savunucuları için güçlü bir araç haline geldi.
Geçen yıl da iki muhafazakar eyalet Kansas ve Kentucky'de seçmenler, kürtaja erişim hakkının eyalet anayasaların çıkarılmasına ilişkin tasarıları reddetmişti.
Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi Partili Valisi MikeDeWine, 2019 yılında, hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtajı yasaklayan tasarıyı imzalamıştı.
DeWine'ın imzasıyla yasa haline gelen tasarı, ABD Anayasa Mahkemesi'nin 1973'te kabul ettiği kürtaja ulusal çapta erişim hakkını geçen yıl geri çevirmesiyle yürürlüğe girmişti. Ancak yasak, kürtaj kliniklerinin başlattığı hukuk mücadelesiyle Eylül ayında askıya alınmıştı.
Ohio'da dün yapılan özel seçimlere karşı çıkan bazı gruplar, oylamanın kürtajın da ötesine geçtiğini ve vatandaşların gücünün kısıtlanmasının demokratik olmadığını savunuyordu.
Kürtaj karşıtları, Kasım ayında Ohio'da kürtaj hakkının eyalet anayasasında güvence altına alınmasına ilişkin maddenin oylanacağı referanduma, 18 yaş altındakilerin ebeveyn rızası olmadan kürtaja erişmesini ve cinsiyet değiştirme ameliyatları yaptırmasını sağlayacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Kasım referandumuna destek verenlerse eyalet anayasasında yapılması öngörülen değişiklikte cinsiyet değiştirme tedavisi ya da ebeveyn rızasının bahsinin geçmediğini kaydediyor.