Kurbanlık Pazarlarında Alıcı da Satıcı da Mutsuz

GAZİANTEP - Dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü salgını Kurban Bayramı'nda canlı hayvan pazarlarını da etkiledi. Gaziantep'te bu yıl kurbanlık hayvan alışverişinde önceki yıllardan farklı olarak pazarlık sırasında tokalaşılmadığı ancak maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gözlendi.

VOA Türkçe'nin konuştuğu vatandaşlar, hem kurallara uyulmadığını anlattı hem de kurbanlıkların pahalı olmasından yakındı.

Onlardan biri, sırf dini vecibelerini yerine getirmek için kurbanlık pazarına geldiğini belirten Ahmet Sağözen. Sağözen, "Biz ne el uzatacağız, ne de değnek tutacağız. Fiyatını sorup alacağız. Ama bu yıl kurbanlık çok pahalı. İnsanların alım gücü de olmadığı için bu yıl çok zor olacak. Sırf dini vecibelerimizi yerine getirmek için geldik, dolaşıyoruz. Maske ve sosyal mesafe kuralına da uyan yok. Hiçbirimiz dikkat etmiyoruz. Zaten Gaziantep'te artmasının nedeni de bu kurallara uyulmaması’’ ifadelerini kullandı.

Besiciler umduğunu bulamadı

Piyasalardaki dalgalanmaların ardından yem fiyatlarının çok yükseldiğini ifade eden besiciler, kurbanlık pazarlarında emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.

İnsanların alım gücünün zayıfladığını vurgulayan vatandaşlar da kurbanlık fiyatlarının bütçelerini aştığından yakınıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Kurbanlık Pazarlarında Alıcı da Satıcı da Mutsuz

‘’Diyanetin belirlediği bağış miktarıyla çebiş bile alınmaz’’

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından belirlenen kurbanlık bağış miktarı olan 975 lirayla kurbanlık alınamayacağını ifade eden kurban satıcısı İsmail Yıldız, ‘’Kurbanlıklar satılmıyor. Perişan bir haldeyiz. Diyanet İşleri Başkanımız kurban paralarının vakıflara bağışlanması için öneri sunmuş. Vatandaş da bilip bilmeden vakıflara bağış yapıyor. Çünkü vakıflara yapılan bağış 800 – 900 lira. Ama o fiyata burada bırakın kurbanlığı, bir çebiş bile almanız mümkün değil" şeklinde konuştu.

Besili bir kurbanlığın fiyatının ortalama 1800 lira olduğuna dikkat çeken İsmail Yıldız, "Diyanet İşleri Başkanımız milleti vakıflara 900 lira bağış yaptırarak yanıltıyor. Çiftçimiz ve hayvancımız zaten perişan halde. Pahalılıktan dolayı saman ve arpa alamıyoruz. Bir hayvanı yetiştirme maliyeti 700-800 lirayı buluyor" ifadelerini kullandı.

Kurban satıcısı Yıldız, alışverişlerde pazarlığın bu yıl Corona virüsü salgını sebebiyle el sıkışmadan ve fazla diyaloğa girilmeden yapıldığını söyledi, ancak "virüs varsa para alıp verirken de bulaşabiliyor’’ diye de ekledi.

“Yem çok pahalıydı, milletin de alım gücü zayıf’’

Alım gücü zayıfladığı için kurbanlık satışlarının zayıf olduğunu söyleyen büyükbaş hayvan satıcısı Halil Özer, “Sabahtan beri bir tane bile kurban satan yok. Geçen yıl sabah saatlerinde 15-20 tane kurbanlık satılırdı ama bu sene yok. Yem çok pahalı. Hayvanları besledik besledik, hep zarar ettik. Kurbanlık danalar kilosu 22-23 liradan satılıyor bu sene. Corona virüsü bizi çok etkiledi. İnsanlar pazara gelmiyor. Gelenler de sosyal mesafeye dikkat etmiyor. Bu yıl pek tokalaşma olmuyor, uzaktan fiyatı soruluyor. Beğenirse alıyor, beğenmiyorsa almadan gidiyor’’ şeklinde konuştu.