Kuran yakan aşırı sağcı Paludan’a İsveç’te nefret söylemi nedeniyle hapis cezası verildi

Malmö Bölge Mahkemesi, küçük bir siyasi partinin kurucusu olan Rasmus Paludan'ın Müslümanlar’a karşı kışkırtma suçundan dört ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

İsveç'te Kuran-ı Kerim yakma eylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı aktivist Rasmus Paludan, Müslümanlar’a yönelik nefret söylemi nedeniyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı.

İsveç'te bir mahkeme, 2022 yılında İsveç’te olaylara neden olan Kuran-ı Kerim nüshalarını yakma eylemlerinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Paludan’ı Müslümanlar’a karşı iki kez nefret suçu işlemekten suçlu buldu.

Malmö Bölge Mahkemesi, küçük bir siyasi partinin kurucusu olan Rasmus Paludan'ın Müslümanlar’a karşı kışkırtma suçundan dört ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Hem Danimarka hem de İsveç vatandaşı olan Paludan, İslam'ın kutsal kitabını birkaç kez kamuoyu önünde ateşe vermiş, bazen de domuz pastırmasına sararak yurtiçi ve yurtdışındaki Müslümanlar arasında öfkeye neden olmuştu.

İsveç'in geniş kapsamlı ifade özgürlüğü mevzuatı kapsamında dini metinlerin yakılmasına izin verilirken, Müslümanlar’a hakaret etmek ve onları rencide etmek gibi etnik veya ulusal bir gruba yönelik kışkırtmalar yasanın ihlali anlamına gelebiliyor.

Paludan, İslam ve Müslümanlar’ın yanı sıra karşıt göstericiler hakkında da müstehcen ifadeler kullanmakla suçlanıyordu.

Kararda, “Mahkeme, (Paludan'ın) toplantılarda diğerlerinin yanı sıra Müslümanlar’a karşı saygısızlık ifadeleri kullandığı ve eylemlerinin İslam'a yönelik eleştiri veya siyasi kampanya olarak mazur görülemeyeceği değerlendirmesini yapmaktadır” denildi.

İlgili Haberler Bu kez Danimarka’nın başkentinde Kuran yakıldı 

Danimarka'da da 2020 yılında benzer suçlamalarla mahkum edilen 42 yaşındaki Paludan, suçsuz olduğunu savunmuştu. Paludan’ın avukatı temyize gideceklerini söyledi.

Paludan ve diğerlerinin Kuran yakma eylemlerinin radikallerin saldırılarını tetikleyebileceğinden korkan İsveç hükümeti, ulusal güvenliği tehdit etmesi halinde polisin halka açık toplantılara izin vermemesini mümkün kılmayı düşünüyor.

Danimarka, geçen yıl Kuran yakma eylemlerini tamamen yasaklayan mevzuatı sıkılaştırmıştı.

Paludan'ın siyasi partisi ne Danimarka'da ne de İsveç'te seçimlerde sandalye kazanamamıştı.

Rasmus Paludan, İsveç ve Danimarka’da birçok kez Kuran nüshalarını yakarak gösteriler düzenlemişti. 2023 yılının başında Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde de Kuran-ı Kerim yakılmasının ardından Türkiye, İsveç Savunma Bakanı’nın Ankara’ya yapacağı ziyareti iptal etmişti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinde Türkiye’nin bazı çekincelerini ortaya koymasının ardından üç ülke arasında başlatılan görüşmeler, Paludan’ın Türk Büyükelçiliği önündeki eylemi sonrasında bir süre askıya alınmıştı. Türkiye, daha sonra iki ülkenin de NATO üyeliğine yeşil ışık yakmıştı.

Kuran’ın sayfalarının yakılması İsveç ve Danimarka’da Müslümanlar arasında öfkeye neden olmuştu.

Birçok Müslüman ülkede de protestolar düzenlenmiş, Irak’ta İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği, öfkeli protestocular tarafından basılmış ve ateşe verilmişti.