İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in İran'a misilleme yapma kararının kesin olduğunu söyledi.
Cameron, Kudüs ziyaretinin başında gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrailliler’in harekete geçme kararı aldıkları açık. Umarız bunu şiddeti mümkün olduğunca az tırmandıracak şekilde yaparlar" dedi.
Dünya güçleri, İran'ın 13 Nisan gecesi gerçekleştirdiği ve yüzlerce füze ve insansız hava aracının kullanıldığı saldırıların ardından Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir çatışmanın patlak vermesini engellemeye çalışıyor.
İran, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki büyükelçilik yerleşkesine düzenlediği ve iki general ile çok sayıda İranlı subayın ölümüne yol açtığı varsayılan hava saldırısına karşılık vermişti.
İran'ın fırlattığı füzeler ve insansız hava araçlarının çoğu İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü; can kaybı yaşanmadı ve sadece küçük çaplı hasar meydana geldi.
Ancak İsrail, caydırıcılığını korumak için misilleme yapması gerektiğini söylüyor. İran ise konuyu şimdilik kapattığını ancak İsrail'in misilleme yapması halinde ağır karşılık vereceği tehdidinde bulunuyor.
G-7 zirvesinden İran’a yaptırım çıkacak mı?
Washington ve diğer Batılı hükümetler, İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımların İsrail'i misillemenin kapsamını sınırlandırmaya ikna etmeye yardımcı olacağını umuyor.
Cameron, bugün İtalya'da başlayacak olan ve Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ile Kanada dışişleri bakanlarını biraraya getiren G7 toplantılarında, İran'a karşı eşgüdümlü yaptırımları görmek istediklerini söyledi; "G7 tarafından onlara açık ve net bir mesaj verilmesi gerekiyor" dedi.
İlgili Haberler İsrail, İran'a yaptırım uygulanmasını ve Devrim Muhafızları'nın "terör örgütü" ilan edilmesini istediİsrail'in İran'a vereceği yanıtı, savaş kabinesi toplantısında tartışması bekleniyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, Washington'un ilerleyen günlerde İran'ın füze ve insansız hava aracı programını hedef alan yeni yaptırımlar uygulamayı planladığını ve müttefiklerinin de bunu takip etmesini beklediğini söyledi.
Maliye Bakanı Janet Yellen daha önce, ABD'nin İran'ın "kötü niyetli ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini" engellemek için yaptırımları kullanacağını ve müttefikleriyle birlikte çalışacağını belirtmişti.
“Bazı AB ülkeleri İran’a yaptırımların genişlemesini istiyor”
AB dışişleri bakanlarının acil video konferansının ardından Brüksel'de konuşan Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, bazı üye devletlerin İran'a yönelik yaptırımların genişletilmesini istediğini söyledi.
Borrell, önerinin İran'ın Rusya'ya insansız hava aracı tedarikini engellemeyi amaçlayan yaptırım sistemini, füze tedarikini de kapsayacak şekilde genişleteceğini ve Ortadoğu'daki İran vekillerine yapılan teslimatları da kapsayabileceğini bildirdi.
Hamas’ın İsrail'in güneyine saldırdığı 7 Ekim’den bu yana İsrail ile Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak'ta bulunan İran'a bağlı gruplar arasında da çatışmalar sürüyor.
Kasım ayında rehinelerin yaklaşık yarısının serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkes dışında diplomatlar, Gazze’de savaşı sona erdirmenin yolunu açabilecek uzun süreli bir ateşkesin şartlarını belirleyebilmiş değil.
Başta ABD olmak üzere İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü harekata güçlü destek veren Batılı ülkeler, sivil ölümlerinin yükselmesinden giderek daha çok rahatsızlık duymaya başladı ve derhal ateşkes çağrısında bulundu.
İsrail, Hamas yok edilene kadar çatışmalara son vermeyeceğini vurgulıyor. Hamas ise savaşı sona erdirmek için net bir plan içeren bir ateşkes olmadan rehineleri serbest bırakmayacağını söylüyor.