Gazze Şeridi'ndeki Hamas militanları, İsrail'in içlerine doğru onlarca roket fırlattı. Saldırının ardından Kudüs'e kadar uzanan bölgede siren sesleri duyuldu. İsrail polisiyle Filistinliler arasındaki çatışmalar da tüm şiddetiyle sürüyor.
İsrail, 1967 Arap- İsrail Savaşı’nda Kudüs kentinin bir kısmını ele geçirmesinin yıldönümünü kutlarken, İsrail polisi Kudüs’teki Mescid-i Aksa önünde çıkan çatışmalarda taş atan Filistinli protestoculara karşı ses bombası ve plastik mermi kullandı.
Yaşanan şiddet olayları ve İsrail'in saldırısında iki Filistinli'nin hayatını kaybettiği en az 350 Filistinli’nin yaralandığı, 228’inin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor. Ağır yaralı bazı Filistinliler’in hayati tehlikesi sürerken, 21 polis memurunun da yaralandığı belirtildi.
Your browser doesn’t support HTML5
İslam’ın üçüncü kutsal mekanı olarak kabul edilen Mescid-i Aksa, Ramazan ayı boyunca Kudüs’te şiddetin odak noktası oldu. Şiddeti giderek artan çatışmalar uluslararası kamuoyunun endişelerini de arttırdı.
Beyaz Saray, İsrail’e, Doğu Kudüs’ü, Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlar’ın kutsal mekanlarına ev sahipliği yapan duvarlarla çevrili Eski Şehir’in ele geçirilişinin yıldönümü kutlamalarının yapıldığı Kudüs Günü sırasında sükunet çağrısı yapmıştı.
İsrail polisi, olayları sakinleştirmek için Yahudi grupların Kudüs Günü’nde Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu ve Yahudi tapınaklarına ev sahipliği yapan kutsal bölgeyi ziyaret etmelerini yasakladı.
Ancak ellerinde İsrail bayraklarıyla binlerce Yahudi genç Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndan geçerek, Müslüman mahallesi üzerinden geleneksel Kudüs Günü yürüyüşü yapmak istedi.
Görgü tanıkları Mescid-i Aksa'da sabahın erken saatlerinde polisin taş atan yüzlerce Filistinli’ye göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermiyle karşılık verdiğini söyledi.
Kutsal kabul edilen bölgedeki şiddet birkaç saat içinde azaldı. Görgü tanıkları İsrail polisinin geri çekildiğini ve çatışmalara katılma olasılığı daha az olan 40 yaş üzerindeki Filistinliler’in bölgeye girmesine izin vermeye başladığını söyledi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kamuoyuna yaptığı açıklamada, İsrail’in Kudüs’te "herkes için ibadet özgürlüğünü ve hoşgörüyü" korurken, kanun ve düzeni de korumaya kararlı olduğunu söyledi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcülerinden Nabil Abu Rudeinah, İsrail polisini "İsrail işgal güçleri" olarak tanımladı ve Mescid-i Aksa'ya acımasız baskın yapmakla suçladı.
İsrail, uluslararası kabul görmeyen bir adımla ilhak ettiği doğu kısmı dahil olmak üzere tüm Kudüs’ü başkenti olarak görüyor. Filistinliler Doğu Kudüs’ün, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’deki devletlerinin başkenti olmasını istiyor.
Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden birkaç Filistinli ailenin tahliye edilmesi tansiyonu daha da yükseltti.
İsrail Adalet Bakanı, şiddeti daha da tırmandıracağı gerekçesiyle uzun süredir devam eden tahliye davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ndeki duruşmayı erteledi.
Bir alt mahkeme Yahudi yerleşimcilerin, Filistinliler’in evlerinin bulunduğu topraklar üzerinde hak edebileceği yönünde karar vermişti. Bu karar Filistinliler tarafından İsrail’in kendilerini tartışmalı bir biçimde Kudüs’ten kovma girişimi olarak değerlendirilmişti.
Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket saldırısı
Bu arada Kudüs'te Filistinliler’le devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle İsrail'i cezalandırma tehdidinde bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, Pazartesi günü Kudüs bölgesine ve İsrail'in güneyine doğru roketler fırlattı.
İsrail’e Mescid-i Aksa’daki ve kentteki diğer kutsal mekanlardan güçlerini çekmesi yönünde ultimatom veren Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın tanıdığı sürenin sona ermesinin ardından, Kudüs’te, yakın kentlerde ve Gazze yakınlarında siren sesleri duyuldu.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden ilk aşamada 7 roketin fırlatıldığını, roketlerden birinin İsrail hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi. İsrail medyasına göre bölgeden toplamda 30'un üzerinde roket fırlatıldı.
Roket saldırısında olası can ve mal kaybına dair henüz bir haber gelmedi.
Hamas'ın askeri kanadının bir sözcüsü, roket saldırısının, Kudüs'te İsrail'in "suçları ve saldırganlığına" bir yanıt olduğunu söyledi.
Bu gelişmenin ardından Gazze Sağlık Bakanlığı, "Gazze'nin kuzeyine yapılan bir dizi hava saldırısında” üçü çocuk dokuz Filistinli’nin öldürüldüğünü belirtti. Militanların sınır ötesi roket saldırılarını başlattığı bölgede meydana gelen ölümlerden dolayı İsrail açıkça suçlanmadı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'ı, Gazze'nin 100 kilometre kuzeyindeki Kudüs'e roket saldırısı düzenleyerek "kırmızı çizgiyi" aşmakla suçladı ve buna sert bir karşılık vereceklerini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da İsrail'e roketlerin fırlatılmasını kınadı ve tüm taraflara durumu sakinleştirme çağrısında bulundu.