Bu yılın ilk altı ayında bilgisayar korsanları tarafından çalınan kripto para varlıklarının değeri bir önceki yılın iki katına ulaştı. TRM Labs tarafından açıklanan rapora göre 2024 yılının ilk 6 ayında çalınan kripto para miktarı 1 milyar 380 milyon doları aştı.
Kripto para piyasaları konusunda araştırmalar yapan TRM Labs adlı kurumun açıkladığı bu son rapora göre, 2024 yılında yaşanan kripto para hırsızlıkları bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.
Raporda, bilgisayar korsanlarının 24 Haziran 2024 tarihine kadar 1 milyar 380 milyon dolardan fazla kripto varlığı çaldığı, bu rakamın 2023'ün aynı döneminde 657 milyon dolar olduğu belirtildi.
TRM Labs Küresel Politika Başkanı Ari Redbord, "Kripto para ekosisteminin güvenliğinde temel bir değişiklik görmemiş olsak da geçen yılın aynı dönemine kıyasla Bitcoin'den Ethereum ve Solana'ya kadar çeşitli tokenlerin değerinde önemli bir artış gördük" dedi.
Redbord, böylece siber suçluların kripto varlıklarına saldırmak için daha fazla motive olduklarını söyledi.
Yılın en büyük hırsızlığı Japon kripto borsasında oldu
Kripto fiyatları, Sam Bankman-Fried'in kripto borsası FTX'in çöküşünün ardından 2022'nin sonlarında ulaştığı en düşük seviyelerden genel olarak toparlandı. Bitcoin bu yılın Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.803,25 dolara ulaştı.
Bu yıl şimdiye kadarki en büyük kripto soygunları arasında, şirketin "yetkisiz sızıntı" olarak adlandırdığı olayda Japon kripto borsası DMM Bitcoin'den çalınan yaklaşık 308 milyon dolar değerindeki bitcoin yer aldı.
Kripto para işlemleri yapan şirketler korsan ve siber saldırıların sıkça hedefi olsa da büyük ölçekte kayıplar nadiren yaşanıyor. Redbord, 2022 yılında çalınan kripto para hacminin toplam 900 milyon dolar civarında olduğunu ve bunun kısmen Axie Infinity adlı çevrimiçi oyunla bağlantılı bir blok zinciri ağından çalınan yaklaşık 600 milyon dolardan kaynaklandığını söyledi.
ABD yaptığı açıklamada bu hırsızlık olayıyla ilgili olarak Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarını sorumlu tuttuğunu belirtmişti.
Benzer şekilde Birleşmiş Milletler de Kuzey Kore'yi nükleer ve füze programlarını finanse etmek için siber saldırıları kullanmakla suçlamıştı. Kuzey Kore yönetimiyse daha önce bilgisayar korsanlığı ve diğer siber saldırı iddialarını reddetmişti.