Kremlin: "Rusya Karadeniz Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurdu"

Anlaşma Rusya'nın Ukrayna işgalinin neden olduğu küresel gıda krizini önlemek için Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda geçen yıl Temmuz ayında imzalanmıştı.

Kremlin, Rusya Karadeniz Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduğunu açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilerle telefondan yaptığı basın toplantısında Rusya'nın anlaşmaya katılımını durdurduğunu söyledi, ancak taleplerinin karşılanması durumunda anlaşmaya geri döneceğini belirtti.

RIA haber ajansı Kremlin'in kararını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdiğini kaydetti.

İlgili Haberler Erdoğan: "Putin'le Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda hemfikiriz"

Anlaşma Rusya'nın Ukrayna işgalinin neden olduğu küresel gıda krizini önlemek için Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda geçen yıl Temmuz ayında imzalanmıştı. Anlaşmayla, çatışmalar nedeniyle Karadeniz üzerinden Ukrayna tahılının dünya piyasalarına güvenli şekilde taşınmasına yeniden başlanması hedefleniyordu.

Birçok kez uzatılmış olan anlaşmanın süresi bugün doluyor. Rusya aylardır anlaşmayı bir kez daha uzatması için gerekli koşulların yerine getirilmediğini kaydediyor.

İlgili Haberler Avrupa Birliği BM ve Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Anlaşması için yardım ediyor

Rusya, anlaşma kapsamında sözü verilen kendi tahıl ve gübresini ihraç etmesini sağlayacak adımların atılmadığını söylüyor.

Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı Batı’nın Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlardan muaf olsa da Moskova ödeme, lojistik ve sigorta kısıtlamalarının ihracat önünde engel oluşturduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler Lavrov: “Erdoğan'ın bahsettiği önerilerden haberdar değilim”

Moskova'nın temel taleplerinden biri Rus Tarım Bankası Rosselkhozbank'ın SWIFT sistemine yeniden bağlanmasıydı. Banka AB tarafından 2022 yılının Haziran ayında Rusya'nın işgali yüzünden sistemden çıkartılmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen hafta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e bir mektup yazarak Karadeniz'den tahıl ihracatına birkaç ay daha izin vererek AB'ye Rosselkhozbank'ın şubesini SWIFT'e bağlamak için zaman tanımasını istediğini aktarmıştı.

Rusya bugün Ukrayna'yı gece saatlerinde Kırım köprüsüne deniz drone'larıyla saldırarak iki kişiyi öldürmekle suçladı.