Kremlin, Wall Street Journal muhabiri Amerikan vatandaşı Evan Gershkovich'in Rus yasalarını ihlal ettiği ve suçüstü yakalandığı iddiasını yineledi. ABD son olarak muhabirin resmen "haksız suçlandığı" hükmüne varmıştı.
Rusya Federal Güvenlik Dairesi (FSB) Gershkovich'i geçen ay casusluk suçlamasıyla tutuklamıştı. Beyaz Saray'ın yanı sıra diğer Batılı ülkeler, muhabirin çalıştığı Wall Street Journal ve onlarca medya örgütüyle insan hakları grupları suçlamanın "düzmece" olduğunu söyleyerek bu durumu kınamıştı.
ABD'nin, muhabirin durumunu "haksız tutuklama" olarak ilan etmesi, tutuklanmasının öncelikli gerekçesinin Amerikan vatandaşı olduğuna inandığını gösteriyor. Haksız tutuklama vakaları Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Bürosu'ndan, Rehine İşleri Özel Temsilcisi dairesine devrediliyor.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'nin bu hamlesi sorulduğunda Gershkovich'in yasaları çiğnediğini söyledi.
Muhabirin durumunun ABD tarafından "haksız tutuklama" kabul edilmesiyle ilgili yorumu sorulan Peskov, "Bu yeni uygulamanın ne gibi yenilikler getireceğini bilemiyorum. Ne anlama geldiğini bilmiyorum" dedi.
Peskov, Gershkovich'in yasaları ihlal ederken suçüstü yakalandığı iddiasını yineledi. Peskov, "Bununla suçlanıyor ancak tabii son kararı mahkeme verecek" ifadelerini kullandı.
Rusya'da kamu davalarınının yüzde 99'undan fazlası mahkumiyetle sonuçlanıyor ve ülke uzun süredir insan hakları savunucuları tarafından adli bağımsızlığın olmamasıyla eleştiriliyor.
Rusya Gershkovich'in gizli yürütülen davasıyla igili delil göstermedi. Rusya davaya konu olan materyallerin gizli olduğunu öne sürüyor.
Gelecek hafta bir mahkeme, Gershkovich'in hukuk ekibinin, 29 Mayıs'a kadar Moskova'daki Lefortovo hapishanesinde tutuklu kalmasına yönelik karara karşı yaptığı itirazı değerlendirecek.
Bir tutuklamanın "haksız" olduğu sonucuna varılması ABD'de konunun siyasi profilini yükseltebilir ve hükümetin Gershkovich'in güvenliğini sağlamak için daha fazla kaynak ayırmasına izin verebilir.
İlgili Haberler Blinken: “WSJ Muhabiri Haksız Yere Alıkonuldu”
Kongre'nin 2020'de kabul ettiği tasarı, bir ABD vatandaşının "haksız yere gözaltına alınıp alınmadığını" belirlemeye yardımcı olacak 11 kriteri listelemişti. ABD Dışişleri Bakanı’nın kişinin haksız yere tutuklanıp tutuklanmadığı kararına varmak için bu kriterleri kullanması öngörülüyor. Ancak vakanın bu şekilde tanımlanması için 11 kriterin tamamını karşılaması gerekmiyor.
Bu kriterler arasında kişinin öncelikle Amerikan vatandaşı olduğu için hedef alınması veya tutuklamanın ABD hükümet politikasını etkilemek amacıyla yapılması da yer alıyor.
Ayrıca tutuklunun "insanlık dışı koşullarda" tutulup tutulmadığına veya ABD'nin tutuklamanın sadece bahane olduğuna dair inandırıcı haberler aldığı bir ülkede tutulup tutulmadığına bakılıyor.
Biden yönetimi şu ana kadar "haksız yere gözaltına alınan" en az 25 Amerikalı'nın serbest bırakılmasını sağladı. Yurtdışında tutuklu olan ve haksız tutuklama sınıfında kabul edilen halen 30'dan fazla ABD vatandaşı var.